Самодіяльний художник Іван Дмитрович Коваль народився у 1946-му у Кирнасівці Тульчинського району. Безжальний поліомієліт не давав йому не те що ходити, а навіть сидіти.

Він малював, тільки лежачи на животі. Але скільки радості, скільки життя у його творах! «На Андрія», «Святить батюшка паски», «Проводи», хрещення в церкві, жнива, побут сільських жінок… Все подано так просто і гарно, що притягує, мов магніт.

– Легкість, світло, сонце — ось основні відчуття від його робіт. Мабуть, саме такою, світлою та сонячною, була душа Івана Коваля, — розмірковує Федір Панчук, заслужений художник України. — Вражають його композиційні рішення: «Подільське весілля», «На Івана Купала», «Щедрий вечір», «Різдво», «Свято Калити». Це інтуїтивне народне малярство і разом з тим — справжнє високе мистецтво!

Іван Коваль все своє коротке життя — а прожив він 54 роки! — зображав український народний побут. Книги з історії мистецтва, з філософії, біографії великих художників допомогли йому визначити власний шлях. Йому підставляли плече вірні друзі, серед них — Іван і Галина Волошенюки. Київські кінематографісти зняли фільм про творчість подільського митця з Кирнасівки. Вінничанин Олег Остапенко виготовив для нього зручне ліжко-візок, який Іван називав «килимом-літаком». Та найбільшою помічницею була мама Ксенія Семенівна. Десятки років вона садила, повертала, подавала пензлі, фарбу, тримала ослаблі руки сина…

Іван Коваль все життя був прикутий до ліжка. Але малював світлі полотна для людей, незважаючи на хворобу. Місцеві люди згадують, що його роботи захотів купити екс-президент України Леонід Кучма. Але Іван ввічливо відмовив, пояснивши, що свої твори хоче залишити у рідному селі. Сотню картин він подарував Кирнасівській школі. Сьогодні в школі відкрита його картинна галерея.

Прочитавши про Ван Гога, геніального, але дуже нещасного художника, Іван Коваль цитував такі слова: «Боги не люблять щастя сильних людей, щастя геніїв. Їхня доля завжди така, що митець більше дає людям, ніж бере від них». Не погасивши у собі Божу іскру, Іван Коваль зумів розвинути свій талант художника. І все створене залишив людям…