Впровадження воєнного стану викликало багато запитань та навіть занепокоєнь у тому, як це позначиться на пересічних громадянах, стані банківської системи, роботі транспорту, проведенні виборів до ОТГ, роботі мобільних операторів, цінах на продукти харчування, курсі валют тощо.

Перші підсумки функціонування державних систем та народного господарства в умовах воєнного стану дають упевненість в тому, що все під контролем.

Документи: як, де, коли

На позачерговому засіданні 26 листопада Верховна Рада підтримала запровадження воєнного стану у прикордонних з РФ та Придністров’ям областях, а також уздовж Чорного та Азовського морів. Відповідний Закон «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» опубліковано в офіційному виданні Верховної Ради «Голос України» 28 листопада.

В оприлюдненому Указі зазначається, що воєнний стан в України введено із 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року строком на 30 діб до 14 години 00 хвилин 26 грудня 2018 року у Вінницькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській, а також Донецькій, Запорізькій, Херсонській областях та внутрішніх водах України Азовсько-Керченської акваторії.

Також в Указі наголошується, що на період дії правового режиму воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною 1 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Правовий режим воєнного стану

Згідно з Законом «Про правовий режим воєнного стану», «воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень».

Згідно з Указом Кабінету міністрів України доручено ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, а також забезпечити постачання ЗСУ, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період.

Державній службі України з надзвичайних ситуацій доручено привести у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період із введенням ступеня ПОВНА ГОТОВНІСТЬ визначені об’єкти єдиної державної системи цивільного захисту, її функціональних та територіальних підсистем.

Обласні, Київська міська державна адміністрація, органи місцевого самоврядування мають утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

Міністерство закордонних справ України має забезпечити інформування Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про введення в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини і громадянина, що є відхиленням від зобов’язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та про межу цих відхилень і причини ухвалення такого рішення.

На територіях, де введено воєнний стан, для забезпечення дії Конституції та законів України можуть утворюватися тимчасові державні органи — військові адміністрації. Але наразі необхідності у створенні таких адміністрацій керівництвом держави не вбачається. Натомість місцеві органи влади мають у найкоротші терміни створити оперативні штаби з координації роботи у сфері законності, правопорядку та обороноздатності і забезпечити недопущення порушення правопорядку та громадського спокою.

Збройні сили і оборона

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що вже розгорнуто пункти управління і створено координаційний центр взаємодії з органами державної виконавчої влади та військовим командуванням. Центр працює при Міноборони і включає три об’єднані центри: один займатиметься військово-політичним керівництвом, другий – управлінням забезпечення озброєння і військовою технікою, третій – управлінням забезпечення матеріальними запасами.

Крім того, створено групу з усіх міністерств, щоб оперативно вирішити проблеми постачання та забезпечення військ озброєнням і технікою. Міністр оборони України також наголосив, що сьогодні поповнюються всі види запасів, щоб забезпечити виконання бойових завдань ЗСУ.

Нинішньої чисельності ЗСУ цілком достатньо для виконання бойових завдань у зоні проведення Операції об’єднаних сил (ООС), а також виконання додаткових функцій у зв’язку із введенням воєнного стану.

Перед військовими комісаріатами, окрім завершення осіннього призову строковиків (яких, за законом, не направляють у зону бойових дій), стоїть додаткове завдання – перевірка облікової інформації щодо військового резерву першої черги. Таких громадян навіть не викликатимуть до військкоматів, їм зателефонують, щоб перевірити актуальність контактних номерів і уточнити адресу проживання. Як і раніше, ведеться облік заяв від добровольців.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що в цілому ситуація в країні спокійна, Нацполіція несе службу в посиленому режимі.

Прикордонна служба

Держприкордонслужбу приведено в перший рівень бойової готовності, державний кордон охороняється в посиленому режимі. У пунктах пропуску посилено заходи контролю. На сьогодні обмежено в’їзд громадян РФ – не пропускають чоловіків-росіян віком від 16 до 60 років. Також за ініціативою Петра Порошенка розглядається питання посилення вимог щодо реєстрації громадян РФ в областях, де введено воєнний стан.

З 29 листопада Україна закрила в’їзд до окупованого росіянами Криму для громадян інших країн. Іноземців, які до цього часу на законних підставах в’їхали до тимчасово окупованого Криму, пропустять на материкову Україну через адміністративну межу.

Інфраструктура

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян заявив, що у зв’язку із введенням воєнного стану ухвалено рішення про посилення охорони стратегічних вузлів Укрзалізниці, аеропортів, вокзалів. ПАТ «Укрзалізниця» працює стабільно і переходить на спеціальний посилений режим військових перевезень. Змін у графіку руху поїздів не передбачається, а якщо будуть, то лише у випадку вторгнення Росії на сухопутну частину України.

Система цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення про переведення системи цивільного захисту в особливий режим на час запровадження у 10 областях України воєнного стану.

Головне воєнно-медичне управління Міністерства оборони отримало завдання розгорнути додаткові госпіталі.

Фінанси

Голова НБУ Яків Смолій заявив, що жодні адміністративні обмеження на валютному чи грошово-кредитному ринку Національний банк не запроваджує.

У Міжнародному валютному фонді також не бачать причин для призупинення співпраці з Україною у випадку впровадження воєнного стану. Про це йдеться у заяві постійного представника МВФ в Україні Йости Люнгмана.

Введення в Україні воєнного стану не вплине на виплату пенсій, заробітних плат та соціальних платежів. «З огляду на стабільну й прогнозовану фінансово-економічну ситуацію в країні, всі соціальні платежі, допомоги, пенсії, зарплати та інші виплати будуть здійснюватися вчасно, в повному обсязі і без будь-яких обмежень», – заявив віце-прем’єр-міністр, екс-міністр соціальної політики Павло Розенко.

Мобільний зв’язок

Мережі мобільного та фіксованого зв’язку працюють у звичайному режимі, абоненти не мають приводу для занепокоєння. Мобільні оператори «Київстар», «Vodafone Україна» і lifecell заявили, що, згідно із законодавством, обов’язком операторів є забезпечення повної готовності своїх мереж до роботи в умовах воєнного стану, в тому числі і можливість оповіщення абонентів.

Продовольство

Мінагрополітики, на яке покладено завдання забезпечення продовольчої безпеки в країні, не бачить ризиків унаслідок дії воєнного стану в деяких областях України. Міністерство веде статистику щодо забезпечення регіонів основними продуктами харчування. Оперативні дані свідчать, що пропозиція продуктів значно перевищує попит, –  повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Гуманітарна сфера

Затверджений парламентом Указ Президента України, яким запроваджується воєнний стан у 10 областях, жодним чином не впливає на роботу закладів освіти. Будь-які зміни можливі винятково у разі, якщо цього потребуватиме безпека дітей та захист країни. Таке роз’яснення надало Міністерство освіти і науки України.

У Міністерстві культури України заявляють, що усі установи, організації та заклади культури на час дії воєнного стану функціонують у штатному режимі.

Міністерство молоді та спорту працює в штатному режимі. Рішення про участь спортсменів-військовослужбовців та офіцерів ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, МВС, Держприкордонслужби, інших силових відомств у спортивних заходах в умовах воєнного стану ухвалює їхнє безпосереднє командування.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що запровадження воєнного стану також не вплине на умови ведення бізнесу в Україні і жодним чином не обмежує права і свободи громадян у веденні комерційної діяльності.

Вибори

Голова Верховної Ради Андрій Парубій 28 листопада підписав постанову про призначення виборів Президента України на 31 березня 2019 року. Президент України Петро Порошенко заявив, що закон не передбачає можливості для президента подовжити термін дії воєнного стану без згоди парламенту.

Чергові вибори до Верховної Ради відбудуться 27 жовтня 2019 року. При цьому ЦВК має надати роз’яснення, яким чином вона трактує статтю 19 Закону «Про особливий порядок воєнного стану», а ВР має підготувати зміни до Закону «Про місцеві вибори», які конкретизують процес поновлення виборчого процесу в ОТГ.

Олексій ПАНЧУК