Днями стало відомо про те, що у селі Бирлівка Бершадського району «чорні археологи» пограбували кургани на території могильника.

Що саме витягнули задопомогою спеціальної техніки з подільської землі — поки невідомо. Тому історики вже почали активно слідкувати за оголошеннями та аукціонами в Інтернеті.

– Про подію ми дізнались під час інвентаризації пам’яток у Бершадському районі співробітниками Вінницького обласного краєзнавчого музею. Виявлено факт пошкодження пам’яток археології — курганів — з метою пограбування. Готується подання у поліцію по факту кримінального злочину відповідно до ст. 298 ККУ, — повідомив завідувач сектору охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької ОДА Михайло Потупчик.

Згідно з інформацією від місцевих мешканців, курганний могильник біля Бирлівки відкрито у 1959 році. На даний час там знаходиться чотири кургани. Восени їх обстежували археологи з Вінниці, але через те, що урожай кукурудзи на полі не зібрали, не було можливості їх сфотографувати та заміряти. Тим часом дехто із селян зауважує, що в цій ситуації ще потрібно притягнути до відповідальності і очільників району з аграріями.

– З приводу використання земель історичної та культурної цінності — тут точно без них не обійшлось, — каже наш читач Михайло. — Цього року під час звіту голови РДА в ході сесії райради один депутат-аграрій випадково публічно запитав про стан розгляду його заяви на використання зазначених земель, оскільки повноваження на надання дозволу в адміністрації. Та у відповідь із невдоволенням йому було повідомлено: зайдете особисто, заява вже розглянута…

Віталіна Володимирова