Храм на Вишеньці став оплотом РПЦ. В особі благочинного Богдана та його тестя Миколи Давидовського. У московських вже новий архієпископ Вінницький – Варсонофій. Він прибув до Вінниці у вівторок і служив разом із соратниками у Хрестовоздвиженському храмі на Вишеньці. Він монах із Києво-Печерської лаври. Більшість храмів МП – вичікують. Громади Київського патріархату й автокефальної церкви влились у єдину церкву і стали канонічними. Віднині всі православні храми – канонічні!

Містом почали ширитись чутки, що батюшки, які стали на бік Москви, планують захоплення собору, щоб посадити там Варсонофія.

Справжні пристрасті розгорнулися після повернення владики Вінницького Симеона з Києва. У неділю на службі він заявив, що разом із священиками переходить до Помісної Церкви України. І собор віднині є кафедральним храмом Православної Церкви України. Його підтримали священики та громада.

Тим часом прихильники Російської Православної Церкви зібрались у Миколаївській церкві. Там виступив благочинний міста Вінниці Богдан, та заявив, що віднині вони не будуть підпорядковуватись Симеону, бо він відступник, пішов на об’єднавчий Собор, на який УПЦ МП вирішила не йти. Вже у понеділок його усунули від керівництва наказом Онуфрія і його місце посів Архієпископ Варсонофій. Цікаво, що самого Онуфрія Вселенський Патріарх Варфоломій позбавив звання Митрополита. Отож його рішення для Вселенської церкви – незаконні.

– Як відомо, сьогодні всі храми є канонічними і в них можна ходити, – наголосив секретар владики Симеона Владислав.

Ми повідомимо після четверга, які церкви із парафіями перейшли в Помісну Церкву.

На сьогодні більшість священиків МП Вінниччини не підтримала владику Симеона. Щоправда, серед них є ті, хто зайняв вичікуючу позицію – щоб перейти вже після свят і вручення Томосу Блаженнішому Епіфанію. Думаємо, що цей рік стане роком визначення кожного – з ким він.

УПЦ МП – як й інших православних церков із абревіатурами, вже офіційно не існує. Є офіційно визнана Митрополія Київська у віданні Константинопольського Патріархату. І є філія Російської Православної Церкви (донедавна УПЦ МП). Куди йти і з ким — має кожен вирішити для себе. Владика Симеон і священики, які пішли за ним, дякують усім мирянам, хто зрозумів їхню позицію.

Після рішення владики Симеона і парафіян собору перейти до Помісної Церкви в російських ЗМІ заявили про захват собору у Вінниці невідомими у балаклавах. Але там такі факти заперечили.

Влада Вінниччини закликала всіх не піддаватись на провокації, бо порушення закону буде суворо каратись. Крім того, вказали на бізнес із Росією батюшок, які так самовіддано відстоюють «російський мір» у Вінниці, наголосивши, що собор є власністю держави Україна.

Як відомо, очільники Тульчинської та Могилів-Подільської єпархій УПЦ МП до створення Помісної Церкви України не приєднались. Однак багато парафій саме за помісну церкву України. Тому кожне село та місто чекає вибір – з ким вони і куди підуть. І не вибір батюшки зіграє роль, а вибір громади, яка зареєструвала цей храм.

Що це буде непростий шлях, особливо із таким опором на­дійного крила РПЦ в особі батюшок та деяких парафіян МП, розуміють усі. Але найважливіше – не купуватись на брехню та провокації. Бо ж все-таки Бог дає право вибору кожній людині. Як й інше: запитати у неї, чим керувалась – земними інтересами, мздою чи совістю?

Сергій ГОДУН