Його Митрополит УПЦ МП Онуфрій призначив на місце Симеона, якого він позбавив сану через участь у Соборі по створенню Православної Церкви України. Митрополит Симеон разом із громадою Спасо-Преображенського собору перейшов у ПЦУ. Вселенський Патріарх залишив йому статус митрополита Вінницького і Барського. Як це відбувалось — дізнавались наші журналісти.

… Ще за півгодини біля Хрестовоздвиженського храму зібралось кілька сотень людей. Серед них промосковське духовенство, були бабусі з червоними трояндами, молодь з короваєм, так звані «хуторяни» і двоє депутатів з «Опоблоку» — Сергій Чорноокий та Олександр Побережець. До храму розстелили червоні килимові доріжки. Дехто із людей поділився із нами своїми емоціями перед хвилюючою зустріччю.

– Кому сьогодні можна нести квіти? Звісно, Варсонофію, нашому земляку! Він навчався у школі під Ладижином, служив тут. А останні роки був у Києво-Печерській лаврі. Цьогоріч матір похоронив. Сьогодні справді історична подія, — каже вінничанка Тетяна. — А ви чого сюди прийшли, журналісти? Ми будували цю церкву, жили і будемо тут жити.

У натовпі церковнослужителі теж обговорюють події останніх днів. Мовляв, Симеон зрадив їх і «продався Президенту». Мовляв, повинен був розуміти, що його не оберуть на посаду нового очільника ПЦА, але понадіявся на підтримку Порошенка. Казали і про те, що поки двоє волонтерів-батюшок — Олексій Волков та Анатолій Кузнєцов вагаються, куди йти… Але, кажуть, будуть раді їх бачити в себе.

А ось баба Марія, яка стоїть неподалік і є парафіянкою храму Стрітення Господнього біля «Електромережі», ось що думає.

– Сьогодні зустріла тут з центрального собору келійника Іоанна, який просив вибачення у Симеона, але не пішов за ним. Ось навпроти отець Павло, який теж служив на Соборній, і його дуже любила молодь, адже він був духовним наставником молодих родин. А Симеон був наш, тепер ні. Його відлучили, бо пішов. Ми не підтримуємо, бо він розкольник. І не будемо за нього більше молитись. Бо вороги — це одне, а розкольники… Так, ми в Україні, але ж це православ’я. Відступати не можна, – каже місцева пані Марія.

Новопризначений архієпископ Вінницький та Барський Варсонофій приїхав до храму на «Лексусі» не нової моделі. Біля нього були правоохоронці, СБУшники та охорона. Йому вручили коровай, а він сказав, що радий бути на рідній землі. Кілька сотень людей миттю кинулись брати благословіння, цілувати руки, падали на коліна та зі своїх телефонів хоч якось намагались відзняти Варсонофія. Тиснява була такою, що можна було втратити свідомість.

– Де ви сьогодні будете служити? Тут чи на Соборній? – запитали ми у Варсонофія.

– Служба буде тут… Більше нічого не знаю, я тільки приїхав.

– Скільки парафій пішли за вами, а скільки за Симеоном?

– Я ще не прийняв справи і не можу оперувати цифрами… – відповів новий намісник МП російською мовою.

Після зустрічі із вірянами новопризначений архієпископ взяв у руки мікрофон і ось що сказав:

– Я не прийшов сюди захоплювати храми, а виконати свій обов’язок! Прийшов з миром та любов’ю. Прошу вашої молитви у цей непростий час. Але якщо ми будемо разом у молитві і благословенні — Бог нам допоможе. Спасибі за мужність і підтримку…

Після того усі присутні взялись співати молитву, у якій згадали Кіріла, Онуфрія та новообраного Варсонофія…

Вікторія Снігур
Фото Сергія Хіміча