А все тому, що в Україні змінюються правила оплати за електроенергію. І тепер компанія “Вінницяобленерго” зможе бути лише оператором системи розподілу, а вже постачати електроенергію споживачам зможе новостворене підприємство “Енера Вінниця”, котру очолила Ганна Пістружак – колишня комерційна директорка “Вінницяобленерго”. “Енера” візьме на себе роботу сервісного обслуговування. Вінницькі енергетики стверджують, що так постачають електроенергію в Європі і це дає змогу усунути монополіста з ролі постачальника електричної енергії. Тобто, є окремо транспортувальник, який є монополістом, а постачальники – вільний ринок. Голова “Вінницяобленерго” Андрій Поліщук навіть сподівається, що колись такий розподіл допоможе знизити ціну на ринку електроенергії і поліпшить якість послуг.

Для вінничан тільки додалося головного болю, бо до 1 січня треба встигнути переукласти договори на розподіл та постачання електроенергії. Заяви вже з листопада почали роздавати споживачам. Принаймні так запевнили в “Обленерго”. Невдовзі компанія “Енера Вінниця” надсилатиме листи побутовим споживачам.

До всіх споживачів, які не вирішать питання з боргами та постачальником до першого січня, я буду змушений віддати розпорядження про припинення електропостачання, – додає Андрій Поліщук.

Залишається питання — як встигнути переукласти таку кількість договорів? До слова, нині ПАТ “Вінницяобленерго” має 770 тисяч побутових споживачів та близько 20 тисяч юридичних.

Ілона ВАЛЬТЕР