Звичайне побутове питання — газ у балонах, про котре ще кілька років тому ніхто не вважав за потрібне говорити, тепер перетворилося на справжню проблему, котра змусила мешканців Мурованих Куриловець скаржитися до редакції.

В одному з минулих номерів ми розповідали про справжнє свавілля, яке склалося в цілому в Україні на ринку скрапленого газу. Багатьом здалися свавіллям і дії селищного голови Галини Цибульської, котра запровадила продаж газу за «соціальною ціною» — 300 гривень суворо за списками. Чому так відбувається? Чи є якийсь вихід зі становища?

– Справді, у райцентрі склалася серйозна проблема зі скрапленим газом, — пояснює Галина Цибульська. — Дійшло до того, що я дійсно заборонила завозити газ хаотично і продавати його просто так. Бо виходило, що декому було під силу купити відразу 5 балонів за соціальною ціною, а декому не діставалося жодного. Заборонила, бо я підписую документи, за якими цей газ завозиться, отже, відповідаю за нього. Тому й вирішили складати списки тих, кому газ потрібен першочергово. Вже назбиралося більше 120 чоловік. Якби нам завезли три машини з балонами, то питання для селища по скрапленому газу було б закрите хоча б на якийсь час.

А нам завозять 20-30 балонів. І все. Ось мали привезти у вівторок, але й досі машини немає. Колись була газова контора і в Мурованих Курилівцях. Але її закрили. У Шаргороді — то дають газ для нас, то чомусь не привозять. Ніяк не можна спланувати щось і про щось конкретно говорити людям. Кажуть, що послали машину (там має бути 40 балонів), а приїхало тільки 20. Все по дорозі десь «розгубили», товар же дефіцитний… А ми тут списки складаємо, щоб газ у першу чергу отримали люди немічні, лежачі, хворі.

Тим часом Ямпіль пропонує нам газ у будь-якій кількості за соціальною ціною. Але все впирається у бюрократію — вони не закріплені за нашою територією. Виникла якась суто територіальна проблема. Знаю, у цій ситуації звинувачують мене, хоча питання мали б бути до інших людей.

Інші люди не вважають за потрібне виносити цю проблему на широкий загал. Мабуть, тому, що цей бізнес вважається одним з найбільш корумпованих у нашій країні. Тим часом страждають звичайні прості українці, котрим така річ, як приготувати їжу на газовій плиті, перетворюється на розкіш.