Всього у шістьох районах на Вінниччині не утворено жодної об’єднаної територіальної громади. Мурованокуриловецький район — один з них. Чому так сталося і які плани на майбутнє — цікавимося у голови райдержадміністрації Сергія Ладана.

– Взагалі-то, згідно із законом, з ініціативою про створення об’єднаної територіальної громади має виступати сама громада, — розповідає він. — Райдержадміністраціям відведена роль консультантів. Нині обговорення різних варіантів ще триває. Нещодавно ми подали до перспективного плану свої бачення, котрі відповідають інтересам громад. Тобто, мова ведеться про створення однієї Мурованокуриловецької територіальної громади в межах цілого району. Причому, схожа ідея не лише у нас. У Ямпільському районі теж такі плани на майбутнє. Тим більше, що це не суперечить чинному законодавству. Виникали й інші пропозиції. Наприклад, не так давно з ініціативою виступала Вендичанська селищна рада. Вони бачили у складі своєї ОТГ Лучинець, Лучинчик, Немерче, Плоске. Але такий варіант люди не підтримали. Ще раніше були спроби утворити ОТГ Вищеольчедаївську. Але на їхню пропозицію пристала тільки Попелюхівська сільська рада. Розганявся фейк і про об’єднання Жвана з Новодністровським.

Але таке перекроювання карти області йде урозріз з чинним законодавством. Обговорення тривають, але ми, хоча й поволі, та йдемо до компромісу, котрий в кінцевому варіанті задовольнить усіх. Кажуть, що великі сільгоспвиробники можуть у власних інтересах гальмувати процес утворення ОТГ. Але таких випадків у нашому районі немає. Зрештою, у них основна співпраця з землевласниками, а це фізичні люди. І великого значення, куди вони сплачують податки, немає.

Ось така позиція. Млявість процесу децентралізації на Вінниччині (а вона лише на 19 місці в Україні за кількістю створених ОТГ, їх всього 105) фахівці пояснюють небідними селами і родючими землями, котрі орендуються багатими аграріями, бо їх влаштовує те, що є. Та у 2020 році процес добровільності завершиться. Ось тоді виникатимуть проблеми.