Вінниця постійно розвивається, модернізується і тому потребує збалансованого просторового планування, яке дозволить покращити його середовище. Основною для якісної розбудови міста є детальні плани територій. Серед них – документація щодо багатоповерхової забудови, індивідуальної садибної забудови, у сфері транспорту та мобільності, економіки, соціальної інфраструктури. Про це розповів сьогодні під час виконкому директор департаменту архітектури та містобудування Олександр Рекута під час звітування про виконання робіт з розробки детальних планів територій у м. Вінниці у 2018 році.

«Діяльність департаменту архітектури та містобудування, комунальних підприємств міста зосереджена на всебічному просторовому розвитку Вінниці. Відповідно до Стратегії розвитку «Вінниця:2020», значна увага приділена розробці стратегічного пріоритету №5. Збалансований просторовий розвиток. У процесі стратегічних перетворень та модернізації соціально-економічного життя Вінниці виникла необхідність у середовищі, здатному вирішувати просторові потреби міста, які б відповідали інвестиційним можливостям. Для забезпечення появи нових та більш сталих форм організації міського простору проведено оновлення міської політики щодо його регулювання», – каже Олександр Рекута.

Також Олександр Рекута зазначає, що стратегія просторового розвитку, в якості додаткового інструменту для управління міським простором, слугує основою для розробки нового Генерального плану розвитку, а також для планування майбутніх проектів на більш детальному рівні.

Проведено роботу й щодо індивідуальної садибної забудови. Розроблено детальний план території, яка включена в межі Вінниці за рахунок Лука-Мелешківської сільської ради. А також – частини території, яка включена в межі Вінниці за рахунок Стрижавської селищної ради (І черга).

У 2018 році забезпечено розробку містобудівної документації з реалізації соціально-інфраструктурних проектів. У сфері транспорту та мобільності розроблено план території обмеженної вул. Барське шосе, Юзвинська, Гніванське шосе та першою лінією садової забудови. А також – план території обмеженної вул. Немирівське шосе, Черкаське шосе, залізничною колією та житловою забудовою.

У сфері створення соціальної інфраструктури розроблено плани території в межах вул. Карбишева та вул. Черняховського. У сфері економіки: території Вінницького індустріального парку по вул. Немирівське шосе.

«Реалізація бачення розвитку майбутньої Вінниці, як інноваційного міста, вимагає з одного боку створення сучасної інфраструктури для життєдіяльності міста, а з іншого – трансформації зовнішнього вигляду міського простору, його наповнення інфраструктурними елементами. З цією метою у 2019 році передбачено виготовлення містобудівної документації: детального плану території обмеженої вул. Магістратською, Петрусенко, Пестеля, І.Богуна та Б.Лук’яновського, детального плану території «Будівництво шляхопроводу від вулиці Батозька до вулиці Максима Шимка», – зазначив Олександр Рекута.

«В процесі розробки детальних планів територій плануючи об’єкти соціальної інрастуктури потрібно враховувати прилеглу територію, потребу мікрорайону у створенні закладів культури, амбулаторій сімейного лікаря, об’єктів дошкільної, шкільної та позашкільної освіти, чи є потреба у створенні центру надання послуг і яких саме послуг. Такі особливості потрібно враховувати, і не просто заради того, щоб збільшити кількість об’єктів, а щоб вони дійсно працювали і приносили користь з точки зору надання якісних послуг», – каже міський голова Сергій Моргунов.