Хачапурі по-українськи

Вінничанка Лариса Лефтер придумала свою варіацію грузинських хачапурі. Вийшло дуже навіть по-українськи і чудово на смак. Найбільше смакують такі хачапурі гарячими, бо тоді твердий сир розкриває свій розкішний вершковий смак. З однієї порції виходить 12 українських хачапурі. Можна гарно повечеряти чи поснідати. Для цього знадобиться 250 грамів домашнього нежирного сиру, 100 грамів гострого твердого сиру, 300 мл. кефіру.

– Сир натираю на крупну тертку, домашній сир має бути грудочками, — розповідає Лариса. — Додаю два збитих яйця, чайну ложку цукру, пів чайної ложки солі, склянку борошна, з півтори чайних ложки розпушувача. Потім додаю 1,5 столової ложки олії або столову ложку топленого вершкового масла. Змішати і залишити хвилин на 20. Хачапурі випікаю на розігрітій сковороді з невеликою кількістю олії. Вони мають бути великими і пухкими. Для цього виливаю на сковороду по 3 столові ложки тіста.

Пісні рогалики з різними начинками

Тісто чудове – дуже ніжне, пухке, повітряне, в роботі «слухняне» й еластичне. Крім того, його виходить так багато, що можна виробляти рогалики з різними начинками, навіть з халвою. Для цього знадобиться 1,5 склянки теплої кип’яченої води,

6 ст. л. цукру, дрібка солі, 1 ст. л. сухих дріжджів, 1 пакетик ванільного цукру, 3 ст. л. рослинної рафінованої олії, 3,5 склянки борошна.

Замісити тісто. Залишити його на 15 хвилин на столі під серветкою. Робочу поверхню щедро присипати борошном, викласти тісто й розкачати з нього пласт завтовшки 1 см. Змастити його зверху по всій площині олією. Скласти конвертом і залишити на 10 хвилин. Потім знову розкачати. Загалом таку процедуру з «розкачуванням-змащуванням-складанням-відстоюванням» слід повторити ще тричі. Потім розрізати тісто навпіл (у розрізі воно виглядатиме немов листкове). Розкачати тісто прямокутником завтовшки 0,5 см і вирізати з нього круглу паляницю. Розрізати паляничку на трикутники. Викласти на широкий бік кожного сегменту різні начинки. Скрутити рулетики, починаючи з широкого боку трикутника. Рогалики перекласти на деко й дати їм добре підійти (можна навіть ввімкнути духовку на 50°С і поставити їх туди на 15 хвилин). Потім дістати, розігріти духову шафу до 180°С, а рогалики змастити зверху міцним солодким чаєм. Випікати смаколики протягом 30 хвилин до зарум’янювання.

Смачного!