Останнім часом облгази та газзбути ініціювали численні скандали по всій Україні, пропонуючи людям сплатити неіснуючу заборгованість за спожитий газ. Від людей вимагають сплатити нарахування за три минулі роки. Ті, хто не має газових лічильників, за версією облгазів, мають компенсувати їм втрати через зміну державою нормативів споживання. А тим, хто лічильники має, запропонували оплатити дію закону фізики, згідно з яким газ при низькій температурі стискається, що, знов-таки, начебто спричинює для облгазів збитки.

Обидві заборгованості незаконні, але газзбути не зважають на це – їм не так важливо отримати ці незаконні доходи, як прив’язати громадян до себе і своїх послуг. Адже закон забороняє змінювати постачальника газу, якщо у споживача є заборгованість. От вони, щоб зберегти монопольне становище на ринку, цю заборгованість і малюють, перетворюючи людей на газових кріпаків. Поки органи влади та суди будуть приймати необхідні рішення, а люди – розбиратися з несподіваними боргами, можуть минути роки. І весь цей час ніхто не зможе піти від газзбутів на обслуговування до конкурентів.

Нафтогаз розібрався, що робити людям, на яких «повісили» незаконну заборгованість за газ, та як ефективно відстоювати свої права, щоб не стати кріпаками газзбутів. Адже завтра газзбути можуть видумати для всіх нас нові борги. Але спершу – одне застереження. Державна компанія «Нафтогаз України» не має відношення до приватних облгазів та газзбутів, більшість з яких належить олігарху Дмитру Фірташу. Нафтогаз не постачає газ населенню напряму, не виставляє вам рахунки, не встановлює лічильники. Всім цим займаються монополісти облгази та газзбути, які не пускають конкурентів на ринок постачання газу населенню. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вже заявив минулого тижня, що планує провести глобальну перевірку облгазів-монополістів, які нараховують жителям незрозумілі борги і завищують ціну на газ, і що платити за газ потрібно не більше 8,55 грн./куб.

Що робити, якщо вам прийшов рахунок за газ із завищеною сумою?

– Сплатіть лише за той об’єм газу, який ви спожили за лічильником. Ви не мусите сплачувати надлишковий об’єм газу, який нараховано за коефіцієнтом приведення до стандартних умов.

Пояснення. Відповідно до пункту 4.11 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам у випадку, якщо споживач не погоджується з рахунком газзбуту, наприклад, не погоджується із сумою до сплати, споживач сплачує рахунок у тій частині, яка не оспорюється.

Облгази не мали права застосовувати коефіцієнти коригування показів побутових лічильників газу. Ці коефіцієнти наведені в Методиці приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, а дана Методика не застосовна до побутових споживачів.

Ви не мусите сплачувати донарахування за збільшеними нормами споживання газу за минулі періоди.

Пояснення. Облгази домоглися в судах скасування рішень уряду про зниження норм споживання газу (постанови КМУ від 23.03.2016 № 203 та № 204, від 29.04.2015 № 237), що призвело до повернення в дію більших у 3 рази норм споживання газу, які діяли з 1996 по 2014 рік. Водночас немає чинного порядку донарахування платежів за газ за минулі періоди побутовим споживачам внаслідок визнання рішень уряду незаконними. Шкода, якої могли зазнати газзбути чи облгази внаслідок рішень уряду, відповідно до Цивільного кодексу України, відшкодовується державою, а не споживачами.

Ви не мусите сплачувати суму так званого «Рекомендованого платежу», який газзбут вказує в рахунку.

Пояснення. Відповідно до пункту 4.4 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам об’єм постачання природного газу споживачу визначається за підсумками календарного місяця — тобто по факту споживання газу. Чинним законодавством побутовий споживач не зобов’язаний робити передоплату постачання природного газу.

Зверніться до свого газзбуту з листом-вимогою про перерахунок плати за газ.

Пояснення. Лист-вимога до газзбуту дуже важливий, оскільки без такого листа ви фактично погоджуєтесь із донарахуваннями в рахунку, в односторонньому порядку визнаєте такі донарахування та стаєте боржником газзбуту. Лист ви можете надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення або особисто віднести до газзбуту та отримати його копію із зазначенням дати реєстрації та вхідного реєстраційного номера.

Дивіться зразок листа-вимоги у випадку якщо ви розраховуєтесь за газ за лічильником газу та вам донарахували об’єм газу внаслідок приведення до стандартних умов.

Спрямуйте скаргу до Національної комісії регулювання електроенергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про порушення ліцензійних умов газзбутом/облгазом.

Пояснення. Скарга до НКРЕКП є дуже важливою, оскільки без неї НКРЕКП не зможе провести перевірку облгазу/газзбуту, виявити порушення та накласти штраф чи позбавити їх ліцензії. Якщо цього не зробити, то наступного разу в рахунку за газ суми донарахувань можуть зрости ще більше. Скаргу ви можете надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення (поштова адреса зазначена в зразку скарги).

Дивіться зразок скарги до НКРЕКП у випадку, якщо ви розраховуєтесь за газ за лічильником газу та вам донарахували об’єм газу внаслідок приведення до стандартних умов.

Наголошуємо: боротися із свавіллям облгазів та газзбутів можна і потрібно. Це той самий випадок, коли разом ми переможемо. Органом, який надав облгазам і газзбутам ліцензії на постачання газу населенню і який контролює їх діяльність, є НКРЕКП. Саме до нього потрібно звертатись, щоб зупинити незаконні дії облгазів та газзбутів.

Андрій ВОВЧЕНКО

(Назва постачальника газу (газзбуту)
поштова адреса газзбуту)

 

(навести дані про скаржника
Прізвище, ім’я, по батькові
Поштова адреса,
контактний телефон)

ЛИСТ-ВИМОГА

Мені як побутовому споживачу природного газу надійшов рахунок №ХХХХХХ від (вказати дату) від вашої компанії як постачальника природного газу, в якому об’єм природного газу до сплати розраховано із врахуванням коефіцієнту приведення до стандартних умов із посиланням на Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494 (п.1 розділу IX).

Водночас пунктом 3 глави 1 розділу IX Кодексу газорозподільних систем визначено, що «об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов згідно з розділом XV цього Кодексу». Відповідно до пункту 6 глави 1 розділу XV Кодексу газорозподільних систем визначено, що «для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року № 116, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 березня 2004 року за № 346/8945». Водночас абзацом другим частини першої зазначеної Методики, невід’ємною частиною якої є додатки до неї, визначено, що «дія цієї Методики поширюється на суб’єкти господарювання, які у господарсько-виробничій діяльності для вимірювання об’єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами — підприємцями для власних потреб». Таким чином зазначені положення Кодексу газорозподільних систем не можуть бути застосовані до мене як побутового споживача.

Враховуючи викладене, відповідно до положень пункту 4.11 Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2500, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за № 1386/27831 та пункту 9 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП 30.09.2015 № 2496, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 06 листопада 2015 р. за №1382/27827, вимагаю провести перерахунок плати за природний газ за жовтень 2018 року відповідно до чинного законодавства.

За результатами розгляду листа прошу інформувати мене в строки/терміни, визначені чинним законодавством.

(Дата)                 (Підпис)                 (Прізвище, ім’я, по батькові)

 

Голові Національної комісії, що здійснює державне
регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг
О.Кривенко
03057 м. Київ, вул. Смоленська, 19

(Прізвище, ім’я, по батькові
Поштова адреса
контактний телефон)

СКАРГА

Мені як побутовому споживачу природного газу надійшов рахунок №ХХХХХХ від (вказати дату) (копія додається) від (назва газбуту), в якому об’єм природного газу до сплати розраховано із врахуванням коефіцієнта приведення до стандартних умов із посиланням на Кодекс газорозподільних систем, затверджений постановою НКРЕКП від 30.09.2015 р. №2494 (п.1 розділу IX).

Водночас пунктом 3 глави 1 розділу IX Кодексу газорозподільних систем визначено, що «об’єм природного газу в точках комерційного обліку має бути приведений до стандартних умов згідно з розділом XV цього Кодексу». Відповідно до пункту 6 глави 1 розділу XV Кодексу газорозподільних систем визначено, що «для проведення розрахунків по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, коефіцієнт приведення до стандартних умов (k) необхідно визначати за відповідними додатками до Методики приведення об’єму природного газу до стандартних умов за показами побутових лічильників у разі відсутності приладів для вимірювання температури та тиску газу, затвердженої наказом Міністерства палива та енергетики України від 26 лютого 2004 року № 116, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 19 березня 2004 року за № 346/8945». Водночас абзацом другим частини першої зазначеної Методики, невід’ємною частиною якої є додатки до неї, визначено, що «дія цієї Методики поширюється на суб’єкти господарювання, які у господарсько-виробничій діяльності для вимірювання об’єму спожитого газу використовують лічильники, крім випадків використання газу за показами лічильників громадянами — підприємцями для власних потреб». Таким чином, зазначені положення Кодексу газорозподільних систем не можуть бути застосовані до мене як побутового споживача.

Враховуючи викладене, відповідно до повноважень НКРЕКП, передбачених пунктом 11 частини 1 статті 17 та статті 19 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», прошу провести перевірку вищевказаних обставин на предмет порушення постачальником Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу та порушення оператором ГРМ, який провів відповідний розрахунок приведення об’єму газу до стандартних умов Ліцензійних умов провадження господарської діяльності на ринку природного газу, та вжити заходів, передбачених чинним законодавством, зокрема статтею 59 Закону України «Про ринок природного газу».

За результатами розгляду скарги прошу інформувати мене в строки/терміни, визначені чинним законодавством.

Додаток: копія рахунку на 1 аркуші.

(Дата)                           (Підпис)       (Прізвище, ім’я, по батькові)