П’ять ведмедів, лемур, мавпа гамадрил, верблюд, молода альпака… КП «Подільський зоопарк», що по вул. Сергія Зулінського, постійно поповнюється новими тваринами і птахами, яких тут більше 200 голів і понад 60 видів. Недавно це комунальне підприємство перемогло у конкурсі Євросоюзу і виграло 11,7 млн грн.

– Ці гроші підуть на розвиток, ми плануємо створити центр дозвілля з дитячим кафетерієм, магазинами, зонами відпочинку, ігровими майданчиками тощо, — розповів Євген Ткачик, директор зоопарку. — А ще готуємо окремий дерев’яний зруб для новорічної резиденції Діда Мороза. Тут вінничани матимуть змогу весело і з користю проводити святкові дні. Проектно-кошторисна документація вже майже готова, отже, орієнтовно через місяць розпочнемо будівництво об’єктів. Наша головна мета — розвиток туристичної галузі і створення нового культурно-освітнього центру для жителів Вінниччини і кількох сусідніх областей. І, звичайно, підтримка рентабельності «Подільського зоопарку».

Стаціонарний «Подільський зоопарк» — восьмий і наймолодший в Україні, створений у 2005 році на базі «Вінницяоблагролісу». Тоді тварин привозили до Вінниці з Києва, Рівного, з Чернігівщини і з-за кордону. Деяких диких тварин і птахів доставляли небайдужі вінничани. Нині всі мешканці вінницького звіринця знаходяться під постійним ветеринарним наглядом.

Зараз ми пропонуємо школам, коледжам, іншим навчальним закладам проводити у нас заняття з біології, з природничих дисциплін. Маємо для цього спеціально навчених екскурсоводів. Вони професійно знайомлять молодь із представниками фауни, які живуть у вольєрах нашого зоопарку, — продовжив Євген Ткачик. — Особливу програму ми підготували для дошкільнят, які тільки починають знайомитись із навколишнім світом.