Їх широко використовували у виробництві олії для їжі, паперу, тканини, одягу і взуття, а ще – для тросів, канатів і мотузок.

Олія з конопляного насіння колись вважалася таким же звичайним предметом раціону як зараз соняшникова, а обсмажене насіння вживали навіть діти у досить великих кількостях. Білок, що міститься в олії насіння, близький до білків людської крові і легко перетравлюється навіть ослабленим організмом. Ліки з конопель лікують розсіяний склероз, глаукому, депресію, епілепсію, мігрень, астму та інші хвороби. Більш того, психотропні речовини, що містяться в коноплях, допомагають жінці стати матір’ю — вони сприяють нормальній імплантації ембріона в стінку матки.

А спиртова настойка допоможе позбутися від герпесу на губах. Її можна використовувати для лікування болю у вухах, полоскання ран і горла при ангіні. Для цих цілей спиртову настойку потрібно розвести водою. А приготувати просто: візьміть 100 грамів сировини (листя, стебел, насіння конопель), залийте 1 літром горілки або спирту. Настоюйте 2 тижні, потім процідіть.

Коноплі є сидератом — у них глибоке коріння, при опаданні листя на землю всі мінеральні речовини разом із азотом повертаються у грунт. Це робить можливим вирощування конопель на одному місці більше 80 років без помітного погіршення якості грунту. Їх запаху не витримують колорадський жук, таргани, капустянка, попелиця та яблунева плодожерка.