Мешканці Сальника підтримали рішення протоірея Георгія Дончака про перехід до помісної Православноїї церкви України на громадських слуханнях, які відбулись сьогодні, 23 грудня, у приміщенні сільського клубу.? – зазначає у Фейсбуку Типова Калинівка. – Я один із небагатьох священників підтримував створення Помісної української церкви, – каже отець Георгій, – 19 років вже несу службу в Хресто-Воздвиженському храмі Сальника і знаю та відчуваю настрої та хвилювання прихожан. Не може сьогодні Україна бути незалежною, не маючи незалежної церкви. Україна – центр Правослія Європи і століттями знаходились у лоні Московського патріархату. Весь час нам нав’язували “руський мір” , а насправді відбувалось зовсім інше. Війна на Сході є підтвердженням, що являє собою цей “мір”. Тому я прийняв рішення перейти у помісну Православну церкву України, яка має об’єднати всіх православних християн України навколо Бога, а не конкретних проповідників.

На громадських слуханнях були присутні близько 70 мешканців Сальника, які представляли інтереси своїх односельчан, попередньо обговоривши з ними їх бачення, щодо переходу до помісної церкви. Збори проводились відповідно до протоколу.

– Щоб не було жодних непорозумінь ми вирішили провести громадські слухання, – каже сільський голова Сальника Андрій Вовк. – На засідання останньої сесії прийшов отць Георгій і повідомив про свій намір переходу до помісної церкви, але вирішальна роль у цьому питанні належить громаді. Тому сьогодні після служби в церкві ми й провели слухання, на яких і було прийнято рішення.

Під час громадських слухань, які почались зі спільної молитви, протоірей Георгій сказав:

– Я для себе прийняв рішення про перехід до помісної Православної церкви України, слово за вами. Якщо ви підтримуєте мене, то я й надалі служитиму в селі, якщо у більшості інші погляди – я без роздумів спакую валізи.

Всім бажаючим висловити свою думку надали слово і, майже всі учасники громадських слухань підтримали свого духівника.

Сальницька громада перша в Калинівському районі заявила про перехід до помісної Православної церкви України. До цього моменту ще два протоіреї – настоятелі церков у селах Гущинці та Байківка заявили про перехід до помісної Православної церкви України, але громадських слухань у цих селах, поки що, не проводили.