Нещодавно у Музеї історії Козятина відкрилась виставка місцевих вишвиальниць. У фойє  скарбниці представлено 27 робіт на канві від 9 майстринь –  Ірини Чашківської, Галини Рибак, Олександри Некрити, Наталії Петришиної, Людмили Гайдар, Валентини Юхимчук, Ольги Заїчко, Ніни Дітрих , Ольги Зінченко, Антоніни Головненко. Більшість з робіт – це мальовничі , засніжені пейзажі, біблійні оповіді, ікони святих, старовинні вулички , романтичні епізоди. На відкриття виставки завітали міський голова Олександр Пузир, керуючий справами виконкому Сергій Заїчко, начальник відділу культури міста Світлана Рибінська. Мер міста привітав гостей в музеї і вишивальниць зі святом, згадав про українські народні традиції, відзначив натхненну, колоритну і копітку працю учасниць виставки.

-17 грудня православні віряни відзначали День святої Великомучениці Варвари. За однією із версій римська християнська діва була дочкою заможного язичника , прийняла християнство , за що постраждала від тортур і була страчена батьком. Вшановується  у католиків і християн з IХ століття , а згадується в документах з початку VII cт. .В Україні мощі Святої Варвари сьогодні зберігаються у Володимирському соборі, впродовж 800 років постійним місцем їх спочинку був Золотоверхий Михайлівський собор, -розповіла виданню директор Музею історії міста Лілія Макаревич. – За переказами свята є покровителькою ремісників і вишивальниць, ніби саме вона вишивала золотими нитками ризи Ісусу Христу. Саме в цей день на Україні дівчата з благословення святої вишивали свою долю, щасливе майбуття, переносили на полотно візерунки – обереги, що передавалися із покоління в покоління по жіночій лінії на весільні рушники і сорочки . Тому з ініціативи козятинських вишивальниць в Музеї історії міста напередодні новорічних і різдвяних свят ми відкрили виставку вишитих робіт  святкової тематики.

Наприкінці зустрічі з вишивальницями міський голова Олександр Пузир закликав усіх присутніх і мешканців міста, краю долучитися до акції «Подаруй козятинському музею експонат» і поповнити його скарбниці раритетними, антикварними предметами , речами, документами, щоб увіковічити своє прадавнє коріння в історії нашого міста. Виставка функціонуватиме впродовж всіх новорічних та різдвяних свят.

Віталіна Володимирова