Тема створення Православної Церкви України і переходу до Російської Православної Церкви УПЦ Московського патріархату сьогодні найбільш обговорювана. Вирують пристрасті, йдуть дискусії. Перекручуються факти. На наші публікації приходять тисячі відгуків. Сьогодні публікуємо деякі із них. Нагадуємо, «33-й» канал» відкритий для різних точок зору. Але живе і працює в серці з Богом і Україною.

У Вінницькому кафедральному Спасо-Преображенському соборі з кожним днем більшає вірян, які роками не приходили туди. Про це розповів митрополит Вінницький та Барський Помісної Церкви в Україні Симеон.

– На сьогоднішній день у соборі з’являються люди, які свого часу залишили нашу церкву. Не тільки собор, а взагалі наші храми. Через те, що ми називалися московською. І це особливо було відчутно, коли почалася війна на Сході України. Сьогодні у кафедральному Спасо–Преображенському соборі знову парафіяни, які роками не ходили. Побільшало і тих, хто ходив до наших храмів. Але у них священики не сприйняли перехід до Помісної Церкви, – пояснив Симеон.

Ось відгуки вінничан на останні події на Вінниччині та Україні після Об’єднавчого Собору помісної церкви 15 грудня:

Прочитайте, хто служить у храмі поліцейського училища у Вінниці

Ось натрапила на пост священика з Вінниці. Висновки нехай кожен зробить для себе. Скажу лиш одне: Симеон таки мав рацію.Тут немає любові…

Віктор Парандюк, батюшка із храму на території училища поліції охорони у Вінниці:

– Предавший Христа и Церковь Владимир Шостацкий (бывший митрополит Симеон) сказал в своем интервью, что у нас в Церкви, мол, в отношении к нему нет любви. Я понимаю, что человеку, совершившему подлое преступление, хочется хоть как-то прикрыть свою наготу и скрыть свой позор, оправдывая собственную никчёмность, но какой же в этих словах запредел неблагодарной лжи. Тебя, подлеца, десятки лет кормили, одевали и одаривали благами люди, которые по-христиански видели в тебе отца и которых ты бессовестно предал, т.к. нашёл кормильцев »пожирнее». И у тебя ещё открывается рот говорить о нелюбви? Глупец, ты продал своё архиерейство за чечевичную похлёбку! Тебе ли теперь возмущаться, что ты нелюбим? Разве ты не понимаешь, что даже отобрав себе все храмы Винницкой епархии, тебе уже никогда не стать архиереем Христовым. У тебя теперь, как и у Денисенко, два пути: либо покаяние, либо бездна. Но для покаяния необходимо иметь Дух Христов, а он в тебе, увы, с недавних пор не наблюдается. Думаю, этот Дух в тебе проявится только тогда, когда рухнут гордые стены, возведённые тобою из кирпичей национализма, предательства, приспособленчества, корыстолюбия и подлости, и на этих развалинах ты наконец-то вспомнишь о Боге…

Вікторія

Яка різниця, як яка церква буде називатися?

Яка різниця, як яка церква буде називатися? Головне, щоб у кожній з церков, релігійних громад, конфесій не забували головного — Бога! Пам’ятаєте нашу Раю Панасюк? Вона була з адвентистів і все робила для людей по-божому, з любов’ю і добром, правда? Так має значення назва? Переконана — НІ!

Алла Асадчих

«Этого вашего украинского языка Бог не понимает?»

Я коли почув від батюшки Московського патріархату вислів про те, що «этого вашего украинского языка Бог не понимает», — мене вже нічого і ніхто не переконає, бо вважаю, що в такій «церкві» немає нічого християнського, тобто Христового. У всьому має бути справедливість, і все повинно називатись своїм іменем. Якщо в дійсності так звана УПЦ МП є російською церквою, то для чого це маскувати? Хіба це не гріх — дурити людей?

Володимир Дністрянський,
лікар-кардіолог

Вселенський Патріарх не вибрав вілл та яхт, а правду і Україну

Прошу всіх уявити, скільки б Вселенському Патріарху Варфоломію дала б Росія тих вілл, заводиків та яхт, які є у російських священиків та українських МП, та його підлеглим, за те, щоб він відмовив Україні в канонізації Помісної Церкви України. Але він вибрав ПРАВДУ, БОГА і зрозумів народ України. А за скільки продались ви Росії? За які обіцяні калитки чи бізнес? Кому молитиметесь і кому присягнули? Бо віднині моя родина вважатиме вас підрозділом російської пропаганди. Адже виходить, що ви на моїй рідній землі молитиметесь за те, щоб чобіт російського окупанта прийшов на нашу землю і Путін окупував Україну? Бо не прийняли Україну в серце? Зрадили їй? Я як християнка не хочу вам бажати зла і не воюю з вами. Але вам більше не вірю. Тому прошу в наші храми прислати священиків, які молитимуться за нашу країну, за наших воїнів, а не військо ворожої нам держави, яке благословляє Кіріл і молиться за Президента Путіна. А з ним і ви, як РПЦ, якій присягнуло вище духовенство. Я – критикую Порошенка. Але президенти приходять і йдуть – а віра це на тисячі років.

Ольга Кравчук,
вінничанка

Бог – один, і тому немає значення, в якій церкві молитись

Бог – один, і тому немає значення, в якій церкві молитись. У нас одна церква – Ісуса Христа. І я йду в церкву до Бога, а не до Путіна. Це церква моїх батьків, я у ній хрестилась, вінчалась, тут ми хрестили своїх дітей, і мені байдуже — вона РПЦ чи ПЦУ.

Раба Божа Надія,
вінничанка

Як можна молитись державі, яка вбиває синів України?

Я, мати загиблого від пострілу російського танка сина у Дебальцево, хочу побажати усім, хто молитиметься тепер уже в РПЦ, в яку увійшов наш Московський патріархат, а з ними багато батюшок Вінниччини, щоб на передову пішли їхні діти, так як мій син. І нехай відчують той біль, який зараз відчуваю я, коли бачу як священики нашого роду, викормлені українською землею, що правлять у храмах, побудованих на кошти українців, без сорому і совісті пішли навіть на розкол із світовою Церквою, аби лише присягнути Росії. Живуть ось поряд зі мною такі панотці, не один завод та підприємство мають. Заводи шкідливі – але їх до цього кришував один відомий нардеп від БПП. Бачила я того батюшку там, у тому збіговиську на Вишеньці. То нехай тепер подивиться фракція Президента, кого викормили!

Пропоную перевірити бізнес цих панотців, які в піст дорогезні креветки тоннами поїдають та мідії, бо ж зі «свічкових заводиків» гроші пливуть. У Росію – товар. А нам – шкідливе виробництво. Мають у Росії свій бізнес. А тут – так, для зомбування прихильників Путіна, бо уклали з феесбе угоду? Вірю, що народ України, заради якого поклав голову мій син і ще 10000 інших, не зрадять Україну, а панотці, які вибрали срібло — злато і стали пропагандистами «русского міра», поїдуть шукати приходи в тайожні російські морози. Бо у великих містах чи Москві там своїх вистачає.

Ольга Василівна,
вінничанка

Як будуть молитись у храмах ПЦУ?

У нашому селі одна церква УПЦ МП – і більшість людей перейшла б до Помісної Церкви України. Але стареньких глибоковіруючих людей та півчих хору зупиняє одне – що потрібно буде молитись українською, – нарікає читачка Ніна Петрук із Іллінецького району. За роз’ясненнями ми звернулись до Вінницького митрополита Помісної Церкви України Симеона. Він роз’яснив, що є рішення Синоду, згідно з яким парафіяни церкви самі вибирають, якою мовою в храмі проводити службу. І ніхто не буде заперечувати до єдиного і канонічно правильного перекладу, що служба буде проводитись старослов’янскою мовою. Отож, тривога зайва. Як вирішить парафія – так і буде.

І ще підкреслив владика, що не батюшки вирішуватимуть долю своїх церков, а парафіяни.

Андрій Данилко