Вінницькі зоозахисники б’ють на сполох: останні кілька тижнів у різних частинах міста на снігу з’явились рожеві плями.

Найбільше їх у парках та майданчиках, облаштованих для вигулу тварин. Люди підозрюють, що мова йде про препарат від туберкульозу або ж щурячу отруту, які для собак є смертельними. Та є і скептики, які впевнені, що це залишки барвника від упаковки феєрверків і петард, які люблять запускати взимку. Волонтери вимагають розслідування.

– Першим рожеві плями біля свого будинку на Космонавтів помітив волонтер Максим Панчук. Коли оприлюднив, мешканці стали писати, що теж стали свідками аналогічних. На вигляд ніби буряк з рідиною. А як принюхаєшся, то запах досить специфічний. Були такі, хто збирав речовину в пакет та викидав у безпечне місце. Оскільки дослідження не проводили, про що саме йде мова, маємо лише здогадки. Скоріш за все, це робота догхантерів. Як отруту вони найчастіше застосовують протитуберкульозні антибіотики — ізоніазид і його похідні, — розповіли на «гарячу лінію» вінницькі зооволонтери. — Псів також труять антикоагулянтами, які входять до складу щурячої отрути. Внаслідок їх дії кров перестає зсідатися, і тварина помирає від внутрішньої кровотечі у страшних конвульсіях… За нашими даними, випадків отруєння «рожевим снігом» у Вінниці ветеринари останні кілька тижнів не фіксували. Але варто розуміти, що досить мало хто звертається за допомогою із безпритульною твариною. Тому ми самі намагаємось якось контролювати ситуацію, хоча тут без допомоги чиновників і правоохоронців не обійтись. Адже завдяки камерам відеоспостереження можна вийти на слід тих, хто розкидає отруту!

У прес-службі поліції повідомили, що наразі жодних заяв щодо виявлення підозрілої речовини та отруєння тварин не отримували. Як тільки це станеться – відразу почнуть розслідування. У свою чергу, начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Григорій Сидорук зазначив, що зооволонтерам потрібно звернутись із письмовою заявою про обстеження та дослідження.

Віталіна Володимирова