Скандал із релігійним підґрунтям стався днями у Вінницькій школі №15. Вчителька математики та класний керівник 7-го класу Ольга Маслова у закритій групі привітала колег зі створенням помісної української церкви. І пожартувала: всіх викликатимуть до школи, якщо побачать у храмах Московського патріархату. Але допис потрапив у відкритий доступ і спричинив справжній вибух у соцмережах. Педагогу стали погрожувати віряни, а російський телеканал зняв пропагандистський сюжет. Мовляв, у місті панують часи НКВС.

– Як у кожному закладі, у нас є своя закрита група в чаті для вчителів, яка має назву «Однодумці з 15-ої». Коли відбувається якесь свято чи подія, люди один одного вітають та діляться думками. Тиждень тому після проведення Об’єднавчого Собору вчителька Ольга Маслова написала вітальне повідомлення із жартом, що якщо вона дізнається, що хтось «поплентався на Різдво або ходить в секту МП, то щоденник на стіл і батьків до школи». Наприкінці були смайли, тому всі зрозуміли, про що мова, — розповідає директор школи Тетяна Василевська. — Вчителі залишали коментарі, і жодних образ там не було. Тим паче, що переписувались між собою виключно дорослі. Але вже через два дні наша колега, яка відвідує Хресто-Воздвиженський храм на Вишеньці, розповіла, що повідомлення Ольги Маслової із закритої групи чомусь опинилось в іншій — парафіян даної церкви. І на всі намагання з’ясувати, як так сталось, їй заявили, що взагалі виключать з церкви.

Далі розгорівся справжній скандал, бо на десятках проросійських та православних сайтах з’явились брехливі статті, що начебто педагог погрожує дітям через те, що відвідують не ту церкву. Один із московських телеканалів навіть зняв сюжет та показав його в ефірі програми «Вести» 20 грудня. Щоправда, останнє речення, в якому йдеться, що це жарт, і самі смайли навмисно забрали. У сюжеті показали внутрішні кадри школи, зняті із дрону. Про яку безпеку тут можна говорити? Крім того, вінницьких педагогів приплели до репресій 30-х років, що скоро будуть відбирати дітей через приналежність до УПЦ МП і звільнятимуть батьків з роботи. Так як у публікаціях було вказано прізвище вчительки, на її адресу посипався шквал критики, образи на кшталт «Тварь», заклики «Сжечь ведьму» та «Разбить ей голову». І все це, за словами колег, писали віруючі люди. Ольга Маслова навіть видалила свій акаунт, адже переживала за свою безпеку. На її захист стали батьки, директор, учні та колеги. Розмірковують тепер, як донести свою правду, бо фізично та морально сил на судові тяганини не мають.

– Ми всі добре знаємо цей храм на Вишеньці, ходили туди, і в кожного своя точка зору. Обурені в першу чергу тим, що повідомлення із закритої групи хтось виніс на загал, що в сюжеті назвали номер школи, показали фото вчителя та звели наклеп. Більш того, підкріпили словами нас та дітей, хоча ми до цього взагалі відношення не мали, — кажуть батьки учнів

7-Б класу. — Де гарантія, що завтра комусь щось не зайде в голову і він не зробить шкоду педагогу? Чи виходить, що під час воєнного стану до нас приїздять російські журналісти знімати таку маячню? Ймовірно, це якесь замовлення. Але дуже прикро, що туди вплутали школу, нас та дітей. У закладі ніколи не було інцидентів через віру, бо кожен сам обирає, куди йому ходити. Ольга Маслова — високодуховна людина та чудова вчителька, яку обожнюють діти. У нас дружний клас, і ми за свого педагога будемо горою стояти! Ми вимагаємо у тієї людини, яка звела наклеп на вчительку, привселюдно вибачитись перед Україною!

Як з’ясував наш журналіст, мова йде про Марію, яка є донькою одного із вчителів школи №15 і парафіянкою Хресто-Воздвиженського храму Російської церкви в Україні. Зустрічатись вона не захотіла, але підтвердила, що поширила допис. Мовляв, педагог не мала права поширювати такий допис на загал, і це порушує вчительську етику і почуття віруючих.

У департаменті освіти Вінницької міської ради повідомили, що з юридичної точки зору за дописи в соцмережах підстав для звільнення Ольги Маслової немає. Та й закликів до релігійної ворожнечі там теж не побачили.

Сама ж вчителька математики на найближчому уроці розповість учням, що таке фейки і як вберегтись від їхньої атаки, бо відчула це на власному досвіді…

Віталіна Трудько
Фото Сергія Хіміча