– Скільки віз отримали вінничани та мешканці сусідніх областей у Генконсульстві Польщі у Вінниці? Ви задоволені результатом роботи своєї команди?

– Україна влітку минулого року отримала «безвіз», але зацікавленість у візах не зменшилась… Тому, з початку 2018-го року до середини грудня вінницьким консульством видано 127529 віз жителям Вінницької, Чернівецької, Хмельницької і Житомирської областей. І хочу зазначити, що із 127 тисяч, 125 тисяч – це візи національні, робочі або студентські.
І лише 1820 – це візи шенгенські! Тобто українці мають біометричні паспорти і тепер дійсно вільно подорожують по ЄС завдяки «безвізу». Минулоріч було прибл. 140 тися віз.

Початок «високого сезону» видачі віз припадає на квітень – травень, коли громадяни України їдуть на сезонні роботи і закінчується у жовтні, після початку навчального року у ліцеях, технікумах та університетах Польщі.

– Пане Генеральний консул, на вашу думку кількість заробітчан із України в Польщі буде зростати в новому році? Адже за різними даними громадян України у  Польщі вже понад 2 мільйони!

– Як я згадував, попит на робочі візи є стабільно високим… У Польщі сьогодні працює, за різними підрахунками, близько 2 мільйонів громадян України. Вони зарекомендували себе з найкращого боку, як на польському ринку праці, так і в повсякденному житті. Громадяни України вносять вклад в національну економіку Польщі, вони заробляють і переказують кошти своїм родинам. Досить рідко з українцями стаються непорозуміння, але це ж життя… За останні 3-4 роки кількість українців у Польщі зросла в рази, але це не викликає соціальної напруги у польському суспільстві.

Як буде з цим у наступному році побачимо! Бо ринок праці, його кон’юнктура та оплата праці досить динамічний з тенденцією зростання. Водночас, можна спостерігати тенденцію, коли до нас на роботу приїздять цілі родини із дітьми… І зазвичай, це добрі та дуже дисципліновані працівники, а їхні діти ходять у польські школи та доволі швидко адаптуються в новій країні.  Цьому сприяла візова політика лібералізації польської сторони.

– Скільки студентів отримали візи для навчання у Генконсульстві Польщі
у Вінниці цього року? Скільки було відмов і чому?  Це правда, що загалом їх більше 40 тисяч? У чому переваги польської освіти?

– Це так великі в своєму обсязі питання, однак постараюсь відповісти. В 2018 році у Вінниці видано 3129 віз для навчання у вузах та 1920 віз для навчання
у інших навчальних закладах Польщі. І відмов у візах майже не було, хиба що через помилки у документах чи порушення закону в Польщі. Тому цифра – 40 тисяч студентських віз для громадян України є правдивою… Адже частина учнів та студенів з України перебувають на навчанні на підставі Карт Поляка чи карт (посвідок) тимчасового перебування.

Якщо говорити про переваги польської освіти мушу зазначити, що випускники отримують дипломи європейського зразка. Окрім того, багато закладів, особливо ліцеї та технікуми, навчають українців безкоштовно і гарантують місце першої роботи із дуже конкурентною заробітною платнею.

Водночас, в багатьох вузах Польщі вже є спеціальні програми для іноземців, в т.ч. й українців, у вузах працюють спеціалісти із знанням української мови. А хто має Карту Поляка, той навчається безкоштовно і отримує, як і громадяни Польщі, стипендію за гарні досягненння в навчанні.

На сайті нашого Генконсульства ми інформуємо про найкращі стипендіальні програми. Найбільш популярні серед українців програми і стажування від Студій Східної Європи Варшавського університету.

Стипендія і ґрант  ім. Кшиштофа Скубішевського, колишнього міністра закордонних справ Республіки Польщі. Нагорода і стаж ім. Івана Виговського розрахована тільки на громадян України. Мета – сприяти розвиткові науки, культури та громадянського суспільства в Україні. Щороку нагороду присуджують одній людині, а стаж – від 4 до 8 чоловік (залежно від рішення комісії).

Стипендія ім. Банаха, всесвітнього відомого математика, призначається для молоді, котра проживає в одній з країн «Східного Партнерства».

Польське суспільство досить відкрите на талановиту молодь і тому була створена програма «Study in Poland». Прикладом може бути програма «Teraz Wrocław» (Зараз Вроцлав). Вона передбачає надання права на конкурсній основі безкоштовної освіти в одному з 7 вищих навчальних закладів Вроцлава для громадян України. Міська рада міста – побратима Вінниці – Кєльце, щорічно призначає стипендії для випускників шкіл Вінниці, котрі стали студентами вузів міста Кєльце.

Стипендії та гранти для обдарованої молоді з України неабияк іі стимулює до отримання якісної і доступної європейської освіти в цікавих із історичною спадщиною містах – Кракові, Вроцлаві, Гданську, Любліні чи Варшаві, варто згадати й про європейську програму обміну студентів Еразмус.

– 100-річчя відновлення Незалежності Республіки Польща широко святкувалось у Польщі та Україні… Щоб ви як громадянин і дипломат РП порадили українцям для якнайшвидшого відновлення суверенітету та територіальної цілісності.

– Моя країна пережила 123 роки неволі під пануванням Прусії, Австрії та Росії, а тому війна в Україні та окупація її східних земель та Криму болить у більшості поляків як власна рана! Але сильний дух та віра народу Польщі тоді змогли перебороти заборону на вивчення і, навіть спілкування рідною мовою, і сто років тому ми змогли відновити свою державу!

Cвої випробування нині переживає Україна! Тому Польща традиційно як добрий сусід представляє Україну в міжнародних інституціях від ООН до Ради Європи… Та однозначно виступає за відновлення територіальної цілісності вашої країни.

А 1 грудня 2018 року під час візиту до Києва міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович вручив сестрі Олега Сенцова – Наталії Каплан почесну нагороду польського МЗС “За людську гідність” за заслуги у царині прав людини і безкомпромісний захист свобод переслідуваних осіб. Нагорода вручається МЗС Польщі з 2011 року за діяльність щодо захисту прав осіб, які потерпають від переслідувань і репресій, за непохитну позицію в захисті прав особистості й поваги до людської гідності. Ця премія – це моральна підтримка усім політичним українським бранцям.

А ключем до незалежності будь-якої країни були і є дієві, чесні та швидкі реформи у політичній, економічній та громадянській сферах життя
із збереженням національної самоідентифікації і входження України до НАТО
і європейських структур. Україна на правильному шляху і Польща вас підтримує!  Шлях до повної незалежності завжди важкий і повний випробувань…

– Вчитель польської мови вже в дефіциті на Вінниччині! Які є можливі варіанти більш ширшого і поглибленого навчання польської мови та культури для подолян?  Чи є шанс запросити до Вінниці волонтерів, які б навчали дітей польської мови?

– Це дуже тішить, що молоді українці цікавляться в т. ч. польською мовою, культурою і освітою Польщі. Хочу зазначити, що в 4 областях нашого консульського округу є більше ніж 200 пунктів вивчення польської мови
і більше 300 вчителів польської мови та літератури! Але і цього недостатньо за існуючого попиту, а тому ми запросили безпосередньо із Польщі ще 13 викладачів польської мови для шкіл та навчальних центрів. І практика запрошення волонтерів-мовників із Польщі до України буде продовжена
у наступному 2019 році. А в університетах Житомира, Хмельницького
і Кам’янця-Подільського  відновлена спеціальність «вчитель польської мови»… Наше Генконсульство постійно забезпечує школи 4-х областей консульського округу підручниками польської мови…  І через відому на Вінниччині газету «33-канал»  хочу звернутись до адміністрації шкіл області, які зацікавлені у вивченні та викладанні польської мови в своєму  навчальному закладі. Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці готове надати підтримку кожному навчальному закладу підручниками, словниками, методичною літературою.

– Скільки «Карт Поляка» було видано у   Генконсульстві Республіки Польща
у Вінниці в 2018-му станом на 1 грудня?

– В 2018 році нашою установою було видано 2800 Карт Поляка. Отримання Карти Поляка не означає набуття громадянства Республіки Польща. Це карта, яка дозволяє особам польського походження з України безкоштовно навчатись у Польщі, відвідувати заклади культури та мистецтва чи працювати.

Карти Поляка видаються вже десятий рік поспіль. Власники Карт Поляка, повторно її переоформляють (термін дії Карти Поляка – 10 років)
та відчули всі переваги для себе і своїх дітей.

– Наскільки комфортно вам живеться і працюється у Вінниці?

– Я у Вінниці вже вдруге, бо свого часу 5 років обіймав посаду віце-консула
і разом із своєю родиною звик до міста, його клімату, особливостей і Поділля загалом. Знаєте, навіть «воєнний стан» ніяк негативно не вплинув на життя польських дипломатів, мене зокрема, тут серед вінничан, які за останні роки завдяки добрій спіпраці усіх ланок влади міста та області, згуртувались
у свідому,  дружню та патріотичну територіальну громаду. Це дуже помітно нам – іноземцям, що спостерігають за реформами в вашому громадянському суспільстві та країні після Революції Гідності… І не секрет, що  найбільше вражає нас, поляків, героїзм  ваших воїнів на фронті…

Генеральне консульство Республіки Польща провело у 2018-му цілий ряд творчих і культурних заходів, які підтверджують велику зацікавленість українців у співпраці із Польщею на різних рівнях від концертів симфонічних оркестрів та джазових виконавців до наукових конференцій, «Платформи ідей», участі в Гогольфесті до спільної акції Польського Інституту Національної пам’яті із державними архівами 3-х областей, в т.ч. Вінницької та Хмельницької, направленої на публічність та оприлюднення справ репресованих НКВД осіб в часи Великого терору.

Я вже не кажу про економічні містки між нашими країнами, бо Польща за рівнем експорту з України нині на 2-3 му місці і 5-та по імпорту! Це дає економічну преференцію як для України, так і для Польщі.

Так само вінницький бізнес традиційно займає лідируючі позиції в експорті-імпорті із польськими підприємствами і виробниками.

– Ваші побажання Вінниці та вінничанам в 2019-му? Які бажання для своєї родини і країни ви загадаєте на Новий рік?

– Головне моє побажання Україні, Вінниці та вінничанам – це побажання Миру! Миру в серці, мирцу в родинах, миру в Україні! Неодноразово особисто чув молитви маленьких дітей за Мир, дають зрозуміти, що майбутнє в Україні є! Кожному вінничанину та вінничанці бажаю здоров‘я, родинного затишку та доброї роботи, щоб можна було жити і працювати
в Україні.

З Рідзвяними та Новорічними святами!