А все тому, що в Україні змінюються правила оплати за електроенергію. І тепер компанія «Вінницяобленерго» зможе бути лише оператором системи розподілу, а постачатиме електроенергію споживачам новостворене підприємство «Енера Вінниця», котру очолила Ганна Пістружак – колишня комерційна директорка «Вінницяобленерго».

«Енера» візьме на себе роботу сервісного обслуговування. Вінницькі енергетики стверджують, що так постачають електроенергію в Європі і це дає змогу усунути монополіста з ролі постачальника електричної енергії. Залишається питання — як встигнути переукласти таку кількість договорів? До слова, нині ПАТ «Вінницяобленерго» має 770 тисяч побутових споживачів та близько 20 тисяч юридичних. Одним словом, на новий рік на наших співвітчизників чекає ще один не дуже приємний сюрприз… Щоправда, можливість виникнення ажіотажу Ганна Пістружак виключає.

– Все відбувається у звичайному режимі, — пояснює вона. — В районах укладаються нові договори, заяви на приєднання передані. А відімкнення теж відбуваються, як звичайно… Перші рахунки «Енери» будуть виставлені 10 лютого, тоді можна буде вести мову про якісь відімкнення. Для чого потрібне було таке роз’єднання — питання не до мене, а, швидше, до наших законотворців. Ми тільки виконуємо норми закону, який вони створили.

Між тим, генеральний директор ПАТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук сподівається, що колись такий розподіл навіть допоможе знизити ціну на ринку електроенергії і поліпшить якість послуг. Хоча у НАК «Нафтогаз» розповідають про те, що українці і так платять за електроенергію набагато менше, ніж у Європі. Середня вартість електроенергії для домогосподарств серед усіх європейських столиць складає 17,74 євроцента, для столиць країн-учасниць ЄС — 18,85 євроцента. Але незалежні британські аналітики, провівши дослідження, стверджують, що електроенергія українських ТЕС найдорожча у світі, бо українські ТЕС найбільш неефективні. Згідно зі звітом Powering down coal середній тариф для українських ТЕС за мегават-годину становить 70 доларів. Одна з причин фактичної монополізації ринку вугілля — понад 70% вугілля видобуває найбільший енергетичний холдинг ДТЕК мільярдера Ріната Ахметова. Йому ж належить і абсолютна більшість українських ТЕС. Для отримання надприбутків він запровадив скандальновідому формулу «Роттердам+». За цією схемою, щоб визначити вартість вугілля для українських ТЕС, береться ціна вугілля в порту нідерландського Роттердама плюс витрати на умовну доставку в Україну. Через це вартість вугілля значно вища навіть за ті країни, де його взагалі не видобувають. Через це, а ще через відсутність модернізації станцій для споживачів вартість електроенергії фактично зросла на 300 відсотків! За три роки свого існування «Роттердам+» витягнув з наших кишень 35 мільярдів гривень, про це знають всі законотворці, але ніхто нічого не може чи не хоче робити, адже щосекунди до кишень олігархів надходить 400 гривень…

А для вінничан з появою «Енери» хіба що тільки додалося головного болю, бо до 1 січня треба встигнути переукласти договори на розподіл та постачання електроенергії.

– До всіх споживачів, які не вирішать питання з боргами та постачальником до першого січня, я буду змушений віддати розпорядження про припинення електропостачання, – додає Андрій Поліщук.

Нагадаємо, «Вінницяобленерго» контролюється російсько-українським олігархом Костянтином Григоришиним, 50% через «Луганське Енергетичне Об’єднання», ще 22% через кіпрську «Garensia enterprises limited». ПАТ «Вінницяобленерго» належить до групи «Енергетичний стандарт» – української фінансово-промислової групи, що здійснює діяльність у різних галузях економіки як в Україні, так і за кордоном. У 2016 році Костянтин Григоришин отримав громадянство України. Кілька років тому журнал «Фокус» оцінив статки бізнесмена в $1.8 млрд (8 місце рейтингу «200 найбагатших людей України»). Григоришин має пряму причетність до діяльності більше ніж 50 компаній в Україні.

Ілона ВАЛЬТЕР