З квітня вінничани почали укладати декларації із сімейними лікарями, але є такі, хто досі не визначився. Чи будуть такі пацієнти уже з нового року з власної кишені розраховуватися за послуги сімейного лікаря? Чи задоволені лікарі та пацієнти реформою на первинній ланці? Ці та інші питання наших читачів ми адресували завідуючій амбулаторією сімейної медицини ЦПМСД №3 Вінниці Олені Линдюк.

– Справді, близько 75% вінничан вже уклали декларацію зі своїм сімейним лікарем, але залишаються і такі, хто ще визначається з вибором сімейного лікаря. Для таких пацієнтів подовжено термін укладання декларацій до 1 липня 2019 року. До цього часу Національна служба здоров’я буде перераховувати мінімальну суму на обслуговування пацієнтів, які ще не склали угоду. 1 липня – це термін, коли основна кількість людей повинна вже остаточно визначитись, і після цього терміну вже дійсно комунальні заклади первинної ланки будуть встановлювати платні послуги або пропонувати пацієнту надання лише невідкладної допомоги. Звичайно, укладання декларацій буде тривати і надалі, тому що народжуються нові діти, і їх необхідно задекларувати, як завжди, хтось змінює місце проживання, хтось повернувся з-за кордону… Усі ці люди будуть мати право обрати собі сімейного лікаря у будь-який час. Особливо турбуються вже задекларовані пацієнти щодо платних послуг, які стосуються діагностики та додаткових обстежень. Хочу заспокоїти — запроваджується з 1 липня 2019-го програма «Безкоштовна діагностика», згідно з якою такі дослідження, як УЗД, рентген, мамографія, ендоскопічні дослідження та інші будуть безоплатні для пацієнта, якщо вони призначені за направленням сімейного лікаря, і всі витрати будуть за рахунок НСЗУ. А хто не задекларований, буде змушений платити самостійно.

– Більшість лікарів уже уклали необхідну норму декларацій, чи мають вони тепер достойні зарплати? Скільки ж отримує сімейний лікар сьогодні?

– Якщо лікар наблизився до рекомендованої НСЗУ кількості декларантів, то він отримує приблизно 15-17 тисяч у залежності від вікового складу своєї практики. Проблема у тих лікарів, які набирають декларантів, а заклад ще не зміг скласти угоду з НСЗУ — там заробітна плата залишається на попередньому рівні. Хочу відзначити, що заклад, у якому я працюю, один з перших уклав угоду з НСЗУ, і наразі ми подаємо документи на подовження угоди на 1 рік. Угоду треба буде продовжувати кожен рік на суму, згідно з укладеними деклараціями. Лише в такому випадку у лікарів буде достойна платня, а у пацієнтів розширяться можливості щодо лікувального та діагностичного процесів.

– Як вирішується оплата для тих лікарів, які лише закінчили медуніверситет і розпочали працювати?

– Всі лікарі отримують 6 тис. посадового окладу, а решта – це відсоток від нарахування за прикріплених пацієнтів, так що безкоштовно молодий лікар працювати не буде, навпаки, він буде прагнути своїми знаннями і ставленням завойовувати авторитет у пацієнтів. Також існує система додаткових відсотків стимулювання за якість у роботі.

– Чи дійсно сімейні лікарі зі своєї зарплати мають купувати необхідне обладнання, техніку для роботи?

— Жодної копійки сімейні лікарі не витрачають на обладнання, на всі закупівлі перераховує гроші НСЗУ – від шпателя до електрокардіографа. Так, у нашому закладі у кожного лікаря є електрокардіограф, пульсоксиметер, пневмотахометр, глюкометр, електронні ваги для дітей та дорослих, небулайзер, не кажучи вже про такі витратні матеріали як шпателі, рукавички, спиртові серветки тощо.

– Чи вирішувались проблеми в роботі сімейних лікарів під час останнього приїзду Уляни Супрун у Вінницю?

– Я була присутня на зустрічі і залишилась задоволеною тим, що вже зробив наш заклад, і тими перспективами, які нарешті відкриваються для медицини України. Зустріч була корисною для тих закладів, які не уклали угоди з НСЗУ, тому що вони змогли побачити переваги в роботі на прикладі закладів, які вже 6 місяців працюють по-новому.

Якщо реформа проводиться згідно з рекомендаціями, то від цього виграють і лікарі, і пацієнти, і ми маємо цьому підтвердження — у Вінниці 75 % наших декларантів задоволені тим, що відбувається, і сподіваються ще на краще.

Лікувальним закладам, які не встигли підписати угоду з НСЗУ, відкрили «зелену вулицю» в цьому напрямку, а, переглянувши побажання тих закладів, які вже встигли попрацювати по-новому, НСЗУ збільшила перелік безоплатних послуг на первинні ланці з 8 до 12, що, безумовно, є позитивом і наслідком того, що до лікарів прислухаються.