Мало хто знає, але серед різноманіття натуральних молочних продуктів у супермаркетах можна знайти і виробників з Вінниччини. У творчій гастромайстерні «Коза Чка», яка знаходиться у селі Карабелівка Теплицького району, 20 дійних корів. За тиждень тут переробляють 900 літрів молока і в результаті отримують 3400 пляшок смачного йогурту без домішок та консервантів. Лише молоко, закваска, фрукти з ягодами та цукор. Термін зберігання такої продукції лише 10 днів, то ж для тих, хто дбає про своє здоров’я це справжня знахідка.

А почалося все з того, що звичайна дівчина з Полтавщини Тетяна Дядечко з бажанням круто змінити своє життя вирушила до столиці. Втім, за рік знайти роботу не вдалось, хоча за плечима були досвід та знання. Згадала, як їздила на родинну козину сироварню до Ізраїлю і отримала неймовірні враження від гармонії, якості та смаку. Загорівшись цим, почала шукати в Інтернеті, як вариться сир. Не маючи досвіду, Тетяна почала опановувати все самотужки. Молоко купувала на ринку, коштів від перших продажів сиру вистачало на сировину і трохи лишалось на життя. Невдовзі стала варити більше та їздити по фестивалях. На вулиці був 2013 рік і Тетяна розуміла, що треба розвиватись далі, проте засобів для придбання своєї сироварні не було, тому почала шукати її в оренду в 150-кілометровій зоні від Києва. Погодився лише один фермер, з яким наша героїня пропрацювала рік. Згодом купила собі приміщення в Житомирській області, де зі співробітниками варять молоді, авторські та витримані сири з коров’ячого та козячого молока під брендом «Коза Чка». Така назва, бо дівчині подобається тварина коза, і назва так гарно лягла.

А ось на Вінниччині на фермі в Караелівці виготовляють йогурти. Цікаві смаки Тетяна сама проробляла. Тут є карамельний апельсин, карамельне яблуко з корицею, чіа, мед та злаки.

-У мене були відгуки від людей, мовляв, ви божевільні за 26-27 гривень продавати пляшку йогурту. Але заробіток не такий великий, це крафтовий продукт, не масовий. Я знаю, що на великих заводах загустили б йогурт, який не дуже вдалий, кислотність би знизили за допомогою різних штук, розлили б і все, продали . Я такого зробити не можу. Отже, найважче в моїй роботі – кадри, -розповідає Тетяна. – Навіть не робота з санстанцією, не робота з державою, а от власні кадри. Мрію саме у рідній Полтаві, а не селах, влаштувати бізнес, адже зможу і в школу сировара включатись, і йогуртами займатись.

Валентина Лісова