Вже більше, як чотири роки перед початком роботи кожної сесії Ямпільської районної ради Вінницької області спостерігається така карикатурна картина. Голова райради Сергій Гаджук ставить питання на голосування про обрання голови РДА Михайла Вдовцова до складу робочої президії цього органу місцевого самоврядування. Голосують одноголосно всі крім мене. Він всідається в робочу президію і пішло-поїхало!..

І чхать вони хотіли на принципи незалежності, невтручання держслужбовців в роботу місцевої влади записані в Конституції. До чого така любов веде – покажу на яскравому прикладі.

Кілька місяців тому отак по-сімейному одноголосно, коли він вже сидів в робочій президії і правив, вони проголосували за виділення, вдумайтеся – ста тисяч гривнів “на поточний ремонт автомобіля райдержадміністрації”. Не на капітальний, а на поточний!.. Сто тисяч! За які можна було б врятувати людину чи від раку, чи від гепатиту. Але людям, не блатним, на рак і гепатит дають не більше, як по 5 тисяч і тому вони вмирають в муках цілком закономірно.

Запитується в задачці: чого така кругленька сума виділена на той загадковий автомобіль РДА?! Чому не 998 тисяч і 27 копійок, наприклад? Хто її так заокруглив і в чию кишеню? Про це відповіді не знайдете ні в протоколі сесії, ні в рішенні. Так проголосували “святі” депутати від Опоблоку, БПП, Радикальної Партії, партії “Батьківщина” та деякі інші. Яких саме запобіжників, лампочок і клем вони накупляли на цей так званий поточний ремонт і не здогадувалися. Все взяли на віру і не без користі для себе, звичайно. Бо в залі сиділи депутати відповідної орієнтації на владу, на відкати, на посади, на пряму підпорядкованість голові РДА по роботі то як вони могли проголосувати по-іншому?

А я на віру не взяв бо нікому крім Господа Бога в цьому грішному, від Адама і Єви, світі не вірю. Одразу після сесії звернувся до ощасливленого голови РДА не з депутатським, а скромним інформаційним запитом, який складався із 10 питань.

07.08.2018 року отримав за підписом першого заступника голови райдержадміністрації Л.Майорової, яка успішно зберегла себе на цій посаді після Революції Гідності. Вона повідомила мені, що сто тисяч гривнів з районного бюджету були використані на ремонт автомобіля – “марка автомобіля SKODA, модель – SUPERВ, державний реєстраційний номер АВ 5590 0А”. Не РА, ОА…

Змушена була пані Майорова надати мені і копію технічного паспорта цього автомобіля. Читаю його і очі на лоба лізуть… Придбаний і зареєстрований він якраз тоді, коли ми вже мерзли на Майдані в Києві – 05.11.2013 року! Тоді, коли головою РДА був його світлість Анатолій Комар, коли на пальне до автомобіля райради була витрачена фантастично велика сума коштів – майже 80 тисяч гривень! Куди вони їздили на тім бензині, яких тушок і тітушок возили? – можна лиш здогадуватися бо кінці у воду сховали. Скільки разів на тім бензині ця машина змоталася тоді на антимайдан – вона теж не скаже бо говорити не вміє.

Якби там не було, але, виявляється, що цей старорежимний автомобіль “успадкував” теперішній голова РДА – порошенківець, той який щораз сидить у робочій президії райради – М.Вдовцов. Зовсім не посоромився такої сумнівної спадщини, часів Януковича, не добивався розслідування яким чином вона появилася тут, при державній владі?.. Просто сів і поїхав, як ні в чому не бувало… Катається він на ній і досі. І євробляхи йому не потрібно… Бо йому й так добре.

Який же я був вражений коли в цьому техпаспорті прочитав, що насправді власником авто, на яке було виділено сто тисяч гривнів з районного бюджету, є зовсім не РДА, а “Райагрооб”єднання “Ямпільська рада сільгоспвиробників”!.. Керує якою депутат райради М.Гнидюк – виходець із ПР. Як свідчать документи – ” засновники – ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО “ДНІСТЕР”, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИЙ ВИРОБНИЧИЙ КООПЕРАТИВ “ПОДІЛЛЯ”, ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “БУША”, ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ВЕЛИКОКІСНИЦЬКЕ”, ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО ПРИВАТНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО “ВІКТОРІЯ”, ПРИВАТНО-ОРЕНДНЕ ПІДПРИЄМСТВО “РІДНИЙ КРАЙ”, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “НИВА”, СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ “ПИСАРІВКА”.

Ось насправді чия ця машина – зовсім не РДА! Але ж куди, в такому разі, райрада виділила такі капітали, на що, як вона могла таке зробити – це ж корупція – бізнес фінансує державну найбільшу в районі установу – караул!..

Чому він не фінансує бідних і нещасних, а багатих і дуже багатих, тих що при владі, при бюджеті? Це який у нього інтерес?.. Відповідь на це питання не знає ні поліція, ні СБУ бо про них теж не забувають… Правда, їх в робочу президію райради не садять – не доросли ще до такої довіри, як голова РДА.

Ото ж що ми маємо на даний момент? – райрада за сто тисяч відремонтувала машину приватної структури на якій їздить голова РДА. От як воно все переплелося, як черв”яки в банці…

Зрозуміло, що всі права на цю машину має її вищевказаний власник, який будь якої миті може забрати це відремонтоване своє авто у РДА, якщо райдержадміністрація буде погано поводитися.

Зрозуміло, що сто тисяч гривнів платників податків накрилися мідним тазиком бо окремої угоди про них немає із радою сільгоспвиробників і повертати їх місцевому бюджету, звісно, ніхто не буде. То як це назвати, якщо не злочином і не одним?

Хтось може звинуватити мене в тому, що я щось придумую. В такому разі цитую документ за підписом Л.Майорової: “Власником машини є райоб”єднання “Ямпільська районна рада сільгоспвиробників”. Все ясно? Далі вона мені повідомляє, що це авто знаходиться всього-навсього “в оренді Ямпільської райдержадміністрації” і “на балансі Ямпільської райдержадміністрації вищевказаний автомобіль не перебуває”. Чітко і ясно – ніякого відношення це авто до райради і районного бюджету не має і не може мати. Крім корупційно-злочинного. “Кошти на ремонт цього автомобіля з Державного бюджету не виділялись”,- стверджує Людмила Майорова і я їй щиро вірю, а навіщо виділяти, як гроші охоче дає райрада, беручи їх з кишень своїх бідних аж синіх громадян? Ніякого трудового договору “з головою райдержадміністрації не укладається”, тому він просто сідає за кермо і їде куди хоче. Але при тім РДА має свого шофера – Івана Вікторовича Шевчука, якому платить зарплату -3723 грн. на місяць…

На два найголовніших питання мого запиту Людмила Майорова дозволила собі не відповісти тому я не скажу вам, зокрема, де в якій страховій компанії цей автомобіль був застрахований відповідно до закону і чи має він взагалі право появлятися на дорозі.

Більшість з вас – чесних людей, які в Бога вірять, можуть вигукнути: “Але ж держава створила цю РДА, узаконила, то вона ж повинна мати свій бюджет і свій службовий транспорт!”. Так, повинна і має! “В Ямпільській РДА на балансі перебувають автомобілі: “ГАЗ 31105”, “Москвич-М 412 ИЖ”. В 2013 році було виділено (на них – В.К.) кошти в сумі – 9388 грн. В наступних роках кошти не виділялись”. А це як?! Чому не виділялись?! Адже вони не могли не бути передбаченими кабміном? То куди вони пішли? І скільки таких РДА із “покинутим напризволяще” автопарком в Україні? Хто “пасеться” на його амортизаційних відрахуваннях, на пальному і т.д.? А це ж вцілому по країні десятки, якщо не сотні мільйонів гривень. Скільки таких районів збиткових, як Ямпільський мають денно і нічно важко працювати, щоб заробити цю суму? Чому бухгалтер Вінницької обласної адміністрації не подзвонить хоч раз на рік своєму колезі в Ямпільську РДА і не запитає, а на чому ж їздять ваші “Волга” і “Москвич”, якщо ОДА вам не перераховує на пальне ні копійки? А може то вже просто металолом і голова РДА до Вінниці, у Польщу, по району на автобусі їздить, як всі нормальні люди? Не дзвонить і не питає. Може тому, що тут дуже часто буває депутат обласної ради – начальник фінансового департаменту, а він то всі такі фінансово-адміністративні фокуси добре знає…

То як же ж можна так жити і захищати країну від зовнішнього ворога? Людоньки, як?..