Популярний письменник та художник Лесь Подерв’янський назвав Петра Порошенка найкращим президентом України з усіх, хто коли-небудь займав цю посаду, і пояснив, чому він так вважає. «Церква — раз, безвіз — два, антиросійська коаліція — три, армія — чотири», — сказав він в ефірі телеканалу ATR, відповідаючи на прохання ведучого Айдера Муждабаєва вказати кілька пунктів, які характеризують досягнення Порошенка.

«За посадою він відповідає тільки за дві речі — міжнародне становище і армію. У мене немає претензій. Я не військовий, можливо, можна було зробити краще, але я розумію, наскільки це зашкарубла система. Це дуже складно поламати за чотири роки», — пояснив Лесь Подерв’янський.

«Він робить достатньо. Можуть бути претензії, але щось я не чув, щоб його хвалили. Всі його лають, а він, до речі, кращий президент за весь час», — заявив письменник.

Справді, роль Петра Порошенка в отриманні томосу про автокефалію є історичною — саме він ініціював переговори з Вселенським Патріархом. Українська церква перебувала в залежності від Москви, починаючи з XVII століття, і експерти називають відновлення її незалежності геополітичною катастрофою Росії «масштабом у тисячоліття».

Агресія Росії поблизу Керченської протоки проти українських кораблів продемонструвала беззаперечну підтримку України з боку світових лідерів, ЄС та НАТО, що призвело навіть до замороження контактів між РФ та США на найвищому рівні. До того ж, на недавньому саміті ЄС було продовжено санкції проти Росії, що збіглося з візитом до Брюсселя Петра Порошенка. За загальним визнанням, українська армія якісно зміцніла і увійшла в першу десятку в рейтингу найсильніших армій Європи за версією Business Insider.

За матеріалами
ATR або BBC