Історія, яка трапилась три роки тому у селі Уладівка Літинського району, шокувала весь світ, бо навіть найбільші скептики не могли знайти їй пояснення.

33-річна Ірина Левчук рано втратила чоловіка. Відомо, що в нього були проблеми із серцем і він так і не наважився лягти на операцію. Тож після смерті коханого жінка залишилась із сином Олександром. Працювала у Вінниці швачкою, і колеги її характеризували як комунікабельну та порядну людину. Проблеми у Ірини почались після того, як вона впала, виходячи із маршрутки. Перелом був у двох місцях зі зміщенням кісток. Жінці поставили пластину, і довгий час вона лікувалася. Коли вийшла на роботу — знову біда. Випадково їй дверима прищемили палець, ніготь посинів, і його видалили. Натомість кровотечу не змогли спинити. Невдовзі медики діагностували в Ірини проблеми з печінкою — токсичний гепатит. І заявили, що навряд чи вона житиме. Померла молода жінка 31 липня 2015 року в рідній Уладівці, де й була похована. Для родини це стало великим горем, вони не могли зрозуміти, чому Ірина так швидко згасла. Дехто казав, що була сильно отруєна. Мовляв, пластина дала таку реакцію або ж це реакція від знеболювальних, які жінка постійно пила, бо нога боліла.

Втім, на цьому випробування для сім’ї Ірини Левчук лише почались. У ніч на 15 вересня невідомі розкопали її могилу, розбили труну та спробували витягти тіло. Першим, хто побачив наслідки вандалів, став місцевий мешканець Василь. Чоловік живе неподалік, тож проходив і звернув увагу, що розкидана земля на цвинтарі. Від побаченного пенсіонера охопив страх. Він зателефонував до сільради, звістка дійшла до матері покійної Лариси Левчук. На місце викликали правоохоронців. Після того двоє місцевих полізли в яму, аби дістати тіло покійної для огляду, адже ніхто із поліцейських зробити це не наважився.

Ірина, як розповідали очевидці, лежала без жодної подряпини, на шиї хрестик зі звичайного металу, тож мови про пограбування не було, одяг цілий. Все ж таки 40 днів минуло, а запаху теж не було… Після огляду Ірину помістили у нову труну, прийшов священик, і її знову похоронили. Важко уявити, який біль перенесла її матір тоді… Версій цього акту вандалізму були десятки. Одні говорили, що це зробила психічно хвора людина, інші ж були впевнені, що хтось хотів так помститись матері Ірини, яка комусь насолила. Інші пов’язували інцидент із обрядом сектантів. Мовляв, розкопана могила від дороги тринадцята за рахунком, і полізли до неї після 40 днів з часу поховання. Старожили, у свою чергу, казали, що такого у селі ще не було…

У свою чергу, правоохоронці цілодобово працювали над розкриттям цього злочину. Рідні Ірини Левчук запросили в село людей із надприродними здібностями — Олену Курилову та Жанну Шулакову.

Основною версією цього злочину проти живих та мертвих вони одразу ж визнали сатанинський ритуал. Ясновидиця Олена Курилова відчула щось на місці поховання і попросила розкопати могилу. На глибині 50 сантиметрів, якраз у вказаному місці, лежав пакет із фотографіями чоловіка. Ним виявився Василь Демець — дядько покійної Ірини. За словами ясновидиці, магія робилась на обміні від мертвого до живого, і дядько мав всі шанси скоро померти. Порчу стали негайно знімати. А ось екстрасенс Жанна Шулакова заявила, що двоє невідомих чоловіків повинні були зашити фотографію в тіло покійної. Могилу Ірини вибрали лише через те, що ніхто з цієї сім’ї останнім часом не помирав. Очевидно, перший раз їх щось налякало, тому з наступної спроби просто закопали фото в могилу. Дядько Ірини під час зйомок програми припустив, що стояти за цим могли його діти, які вже давно хочуть відібрати в нього квартиру. І зжити зі світу за допомогою чорної магії…

За всім цим розслідуванням людей із надприродними можливостями спостерігало все село та поліцейські, які пообіцяли взяти до уваги всі факти, які почули. Втім, пройшло вже три роки після всього, а справа досі не закрита. Як повідомили журналісту правоохоронці у неофіційній розмові, після перевірки інформації від екстрасенсів вона не підтвердилась.

– Тоді, коли працювали в селі екстрасенси, на місці був виконуючий обов’язки начальника поліції Володимир Іванець, який вже пішов з органів і навчається в Одесі на суддю. Інші правоохоронці, які займались справою, пішли на пенсію чи звільнились. Чесно кажучи, всі тоді зрозуміли, що то була театральна постановка від телеканалу, адже конкретно нам нічого не сказали. І як пояснити те, що на вулиці йшов дощ, а із могили дістали чисте та сухе фото, наче з кишені? Не думаю, що вони її напередодні прикопали, а просто таємно витягнули під час зйомок. Ми перевіряли версію про причетність родичів із Києва, але вона підтвердження не отримала. Для того, щоб покласти фото в землю, треба приїхати із певного місця. Жінка, яку звинувачували, мала алібі — знаходилась вдома і нікуди не виїжджала. Із правоохоронними органами вона йшла на контакт. Тож поки що слідство триває. За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст. 297 КК України (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого). Таке правопорушення карається ув’язненням терміном до трьох років.

Як повідомили односельчани Лариси Левчук, після приїзду ясновидців жінка стала ще більше замкнутою та уникає болючої теми. Кажуть, що вона та внук постійно хворіють і не знають, що з цим робити…

Віталіна Володимирова