Один електростовп похилився, наче от-от впаде. А поряд інший парує, мов гейзер, та ще й “б’ється” током… І це в центрі міста, на вулиці Пушкіна, 9, в сотні метрів від міськвиконкому!

-Дивіться, ось залізний дріт заземлення, на ньому має бути нуль. Але на шкалі тестера бачимо не нуль, а 130 вольт. Цього досить! Якщо хтось послизнеться,  схопиться за мокрий стовп — то може померти на місці! – демонстрував небезпечну ситуацію Владислав, житель сусіднього будинку. – Третій тиждень ми повідомляємо про цю надзвичайну подію у всі інстанції, дзвонимо у ВМЕМ, у міськсвітло, у аварійну службу, у міськвиконком на 1560 і т.д. Але у відповідь чуємо: “Це не наше!”.

Перехожі на вул. Пушкіна поспішали проминути небезпечну електроопору, оповиту хмарами пари.

-Ми вважали, що парує через гарячу воду, яка прорвала труби. Але водоканал так само каже — не наше, і все! Вбиває ця байдужість! – долучились до розмови мешканці вул. Пушкіна. – Насправді пара з-під стовпа з’являється лиш тоді, коли є сніг, дощ чи відлига. Тоді волога просочується і нагрівається від напруги. Мало того — коли вдаряють морози, конденсат на стовпі розриває бетон. Тож цей стовп внизу розкришився і так само може похилитись, як сусідній, чи навіть впасти!

Електрик із числа сусідів пояснив, що, очевидно, десь закоротило і на дріт заземлення потрапила фаза. Але просто так  від’єднати заземлення на стовпі не можна, бо тоді у домах  перегорить   побутова техніка. Втім,  зрозуміло, що у справжніх причинах і наслідках НП можуть розібратись лише фахові спеціалісти.

Віталій Ковальчук, директор Вінницьких міських електромереж, з яким зв’язався наш кореспондент, пообіцяв негайно виправити аварійну ситуацію з електроопорою на вул. Пушкіна.