Коротко про монетизацію субсидій, яку введуть з 1 травня 2019 року, повідомила Оксана Маркарова, міністр фінансів України. Для того щоб оформити субсидію в грошовій формі, громадянам необхідно по-новій подавати заяву в орган Мінсоцполітики за місцем проживання.

Реєстр одержувачів субсидій передадуть в Ощадбанк і постачальникам послуг – тепла, води, газу, електроенергії. В Ощадбанку відкриють єдиний рахунок, на який з держбюджету будуть надходити гроші на виплату субсидій. А вже банк буде їх перераховувати постачальникам послуг за їхніми заявками на підставі вищевказаних реєстрів.

Одержувачі субсидій живих грошей не побачать, вони, як і зараз, будуть зобов’язані сплатити лише свою частину нарахованої суми за ЖКП. Але якщо заборгованість перевищить 20 неоподатковуваних мінімумів (340 грн), субсидія автоматично скасовується. Після всіх розрахунків на мобільний телефон субсідіанта прийде смс від Ощадбанку з інформацією про оплату ЖКП і можливу економію коштів.  Накопичені кошти враховуються в даних субсідіанта в реєстрі.

Отримати всю накопичену суму можна буде тільки після закінчення фінансового року (після 31 грудня) – її Ощадбанк перерахує на рахунок, вказаний субсідіантом.