Мій чоловік  Михайло Поліщук проходив строкову службу  у ДРА в 1983-1985 роках. Там отримав контузію, місяць провів у полоні, просидів у ямі і не сподівався вибратися звідти живим. Але дякуючи Богові, вижив!  Мабуть, дуже могутній у нього Ангел-охоронець. Зараз ті кляті часи в Афганістані вилазять хворобами, все болить. Але він людина скромна, нікому не скаржиться, має нагороди, але нікому про них не розповідає.

Але мова не стільки про його минуле, а про липовецьких перевізників, котрі вирушають у рейси від супермаркету “Грош” на Немирівському шосе. Колись справді по посвідченню за 1,4 грн можна було їхати з Вінниці. Але тепер на цих перевізників закон України не діє, у них свої закони. Їм показуєш посвідчення, а вони у відповідь — ми тебе тули не посилали, плати, або виходь з автобуса.  Як на мене, то таких хамовитих перевізників треба позбавляти водійських прав на все життя! Звичайно, є нормальні, котрі возять не за 21 гривню, а за півціни. Але чому у Піщанському районі, наприклад, пільговики спокійно їздять по посвідченнях і жодних запитань. У Чернівецькій області  теж спокійно брали квиток за посвідченням. А тут — якась  біда! Дзвонили у Київ, на гарячу лінію — прийшла відповідь, яку дуже хочу, щоб прочитали липовецькі перевізники.

У листі  від департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації, підписаному директором департаменту Наталею Заболотною, зокрема, йдеться: “Права та пільги для ветеранів війни і членів їх сімей, встановлені раніше законодавством України і законодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни. Нормативні акти органів державної влади та органів місцевого самоврядуванні, які обмежують права і пільги ветеранів війни, передбачені цим Законом, є недійсними.”

А якщо щось не сподобається, то нехай підуть в АТО і зароблять собі  це маленьке скромне посвідчення, котре дає пільги. Будьте людьми! Всіх грошей не зробите, багатство до часу, а бідність до віку!

Майя,
с. Оленівка