Некомфортно і неспокійно жилося у 2018 році кримінальному світові Вінниччини. Ускладнив “діяльність” зловмисникам і введений воєнний стан, бо поліція працювала у посиленому режимі, на 38 пересувних блокпостах перевірено 39 тисяч транспортних засобів, виявили близько 4 тисяч адміністративних правопорушень, з котрих 113 — за керування у стані алкогольного сп’яніння. Добряче попсували нерви криміналітету і детективи новоствореного відділу, котрі взялися за розслідування найбільш тяжких злочинів, у тому числі з економічним ухилом. Спокою не давали 10 груп швидкого реагування, котрі патрулювали вулиці обласного центру. Як результат — кількість скоєних злочинів зменшилася на тисячу випадків. Цього року їх зареєстровано 13 тисяч. І вже майже половина з них розкрита.
Про це та про інші гострі моменти говорили нещодавно на підсумковій нараді в управлінні Національної поліції Вінницької області.
-Нами припинена діяльність 6 організованих злочинних угруповань. Слідчими детективами спільно з оперативниками карного розшуку викрито міжрегіональну злочинні групу, котра вчиняла шахрайства в особливо великих розмірах по всій Україні. – звітував начальник управління Юрій Педос – В результаті злочинних дій зловмисники привласнили зерно сільгоспвиробників на сусу понад 5 мільйонів гривень. Затримання було гучне і одночасне у Києві та Одесі.
Розкрито 46 умисних вбивств, 63 тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі 28, що спричинили загибель потерпілого. Дві доби знадобилося поліцейським на встановлення та затримання підозрюваних у вбивстві мешканця Нової Прилуки Липовецького району. Його тіло з ознаками насильницької смерті було виявлено у криниці на території його ж подвір’я. У грудні у Києві затримано одного з підозрюваних, котрі вчинили замах на вінницького підприємця. Тоді ж біля гаражів під час сутички один зловмисник отримав смертельне поранення.
Кількість крадіжок зменшилася на 20 відсотків. У тому числі й квартирних. І поліпшилася ефективність їх розкриття. Зловмисників вираховують буквально за лічені години і відразу ж затримують.
Викрито 25 нарколабораторій та 30 кримінальних правопорушень, пов’язаних з утримуванням наркопритонів. Такий результат боротьби вінницької поліції з торгівлею наркотиками оприлюднив під час підсумкової наради начальник управління Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос. Всього в ході розслідувань вилучено 80 кілограмів наркотичних засобів. Нещодавно правоохоронці задокументували злочинну групу, котра діяла ще й на території кількох сусідніх областей і займалася продажем важких наркотиків. До складу групи входило 5 виконавців злочинів. Вони координувалися організатором. Всіх вдалося заарештувати. Під час слідчих дій у них вилучено “товару” на понад мільйон гривень. Ще раніше у Вінниці затримали групу з 4 людей, котрі організували декілька інтернет-магазинів, через котрі розповсюджували амфетамін, психотропну сіль та марихуану. Один з правопорушників адміністрував роботу інтернет магазинів у мобільному додатку “телеграм”. Його поплічник контролював надходження замовлень і грошей на банківські рахунки. Ще троє учасників групи робили закладки на території Вінниці. Вартість вилученого склала приблизно 200 тисяч гривень.
Згадали у про резонансне рейдерське захоплення землі у Теплицькому районі. Тоді було затримано 45 осіб. Справа вже передана до суду, є рішення судів та конкретні вироки. Після такого резонансу у зловмисників, мабуть зменшилося бажання повторювати такі рейдерські наскоки. Цього року правоохоронці задокументували до десятка подібних випадків, це суттєво менше.