Синод Російської православної церкви закликав інші помісні церкви не визнавати створену на Об’єднавчому соборі Православну церкву України.

Про це йдеться у журналах синоду РПЦ.

Російські церковники у своєму зверненні називають Православну церкву України “спільнотою” і просять підтримки для митрополита УПЦ МП Онуфрія, стверджуючи, що він має титул “Київський і всієї України”.

“Звернутися до предстоятелів і священних синодів братських помісних православних церков із закликом підтримати митрополита Київського і всієї України Онуфрія, єпископат, духовенство, монахів і вірних чад Української православної церкви у зв’язку з пережитими випробуваннями, а також не визнавати співтовариство, засноване на так званому “об’єднавчому соборі” 15 грудня 2018 року в Києві, в якості автокефальної помісної православної церкви”, – йдеться в постанові.

Крім того, синод РПЦ висловив “глибоке занепокоєння” у зв’язку з набранням чинності закону №5309, що зобов’язує Українську православну церкву Московського патріархату змінити назву, вказавши приналежність до Росії.

В РПЦ також заявили, що готові взяти під свою юрисдикцію розформований Констатинополем Західноєвропейський екзархат російських парафій.

Крім цього, Синод РПЦ прийняв рішення створити патріарші екзархати у Західній Європі (з центром у Парижі) і Південно-Східній Азії (з центром у Сінгапурі).

За матеріалами УП