Про Тульчинського і Брацлавського митрополита РПЦ Іонафана наша газета вже розповідала.

Він став ченцем наприкінці 70-х років та був висвячений у сан ієродиякона єпископом Виборзьким Кірілом (Гундяєвим). Із Ленінградської духовної академії пішов зі скандалом, і в Росії йому місця не знайшлось в жодній єпархії. Саме тому прихисток він знайшов у столиці України, де його тодішній митрополит Київський і Галицький Філарет взяв до себе та допоміг у 80-х роках стати намісником Києво-Печерської лаври. Втім, за даними достовірних джерел, Іонафан «віддячив» Філарету тим, що став працювати із Кірілом та розповідати все, що відбувалось в нашій державі. Мабуть, саме за те у 1991 році на Архієрейському Соборі УПЦ його позбавили сану. Останні 13 років Іонафан є митрополитом Тульчинським і Брацлавським. Неодноразово він був фігурантом скандалів. Зокрема через те, що за критику Патріарха РПЦ Кіріла відлучив від церкви ієрея Сергія Жебрівського та парафіянку Олену Швець з Іллінців, яка на прохання наших журналістів розповісти подробиці категорично відмовилась. Мовляв, для неї це болюча тема.

Напередодні Об’єднавчого Собору Української Православної Церкви Іонафан заявив, що до кінця буде на боці російської церкви. Після того у Тульчині люди розповідали, що митрополит виїхав до Москви. Втім, під час зустрічі нового архієпископа Варсонофія у вінницькому Хрестовоздвиженському храмі до нашого журналіста підійшов екс-депутат міської райради Юрій Мельник, який у 2015-му прийшов на парад із символікою донецьких сепаратистів та російських «добровольців».

– Я особисто спілкуюсь із Іонафаном, і він просив передати привіт із української Москви! Він народився в Росії, має прізвище Єлєцких і з роду великих купців. Друг патріарха Кіріла, його однокурсник, і не приховує це. Іонафан був звинувачений КДБ у поширенні серед семінаристів забороненої книги «Архіпелаг ГУЛАГ» О. Солженіцина і позбавлений тимчасової ленінградської прописки. Протягом року не міг знайти нового місця служіння через перешкоди, які йому чинили. І нікуди він не тікав і не тікає. Залишається на території своєї єпархії, яка дарована йому Богом. Іонафану нема що втрачати. Йому 30 січня виповнюється 70 років. Він робить все, щоб максимально для нашої церкви молитовно стримати ось ці настрої, які влада намагається насадити нашому народу. Зрозумійте, релігійні війни — найстрашніші.

Втім, як би прихильники Іонафана його не захищали, називаючи справжнім патріотом, досі до митрополита існує чимало питань. Зокрема те, чому сайт Тульчинської єпархії зареєстрований у Санкт-Петербурзі. Ймовірно, тому, що в разі дописів антиукраїнського характеру наші спецслужби не змогли нікого притягнути до відповідальності. Кажуть, що біографія та останні події, пов’язані із митрополитом, справді поки що нікого із відповідних структур, які займаються розслідуванням, не зацікавили. Неофіційно це пояснюють так — не хочуть звинувачень у переслідуванні…

Валентина Лісова