Потужний наркотрафік на 800 тисяч гривень накрили у Вінниці поліцейські «вебешники» відразу трьох областей наприкінці минулого року.

– Оперативники нашого Вінницького управління дізнались, що у місті та області діє група, яка торгує амфетаміном. П’ятеро хлопців віком від 22 до 29 років, мешканці Вінниці та Літинського району, раніше не судимі, не працюючі, відкрили станцію техобслуговування у гаражному кооперативі. Ніби займались ремонтом авто, а насправді отримували, зберігали, фасували та розподіляли наркотики. Наркоту збували клієнтам під час зустрічей, а кошти передавали організатору — 29-річному вінничанину. Вони займались цим близько півроку. Збували грам амфетаміну десь за 700 гривень, — розповіли у прес-службі департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Банду розробляли оперативники Вінницького, Хмельницького, Житомирського управлінь за підтримки обласної поліції та прокуратури. Провели ряд оперативних закупівель. Після останньої закупівлі на суму 1,4 тисячі гривень та передачі коштів з рук у руки бійці відділу швидкого реагування й затримали двох підозрюваних. У організатора вилучили 40 з половиною тисяч гривень, у збувача — 24 згортки фольги з амфетаміном. Згодом «завітали» із санкціонованими обшуками до ще трьох дилерів. Взагалом, під час 13 обшуків було вилучено амфетамін та канабіс за цінами «чорного ринку» у майже 800 тисяч гривень. Вилучені мобільні телефони, ваги, оргтехніку, сейфи, банківські картки, автомобілі та ще близько 120 тисяч гривень готівкою. Слідство встановлює увесь обсяг злочинної діяльності.

– Затриманим оголошено та вручено повідомлення про підозру. До суду було скеровано клопотання про взяття їх під варту та накладення арешту на вилучене майно. Суд взяв під варту чотирьох підозрюваних із визначенням розміру застави у сумі 153 680 гривень, — повідомив начальник управління прокуратури Вінницької області Ярослав Карлащук.

Громадські активісти цікавляться — чи не «кришували» бува правоохоронці наркобізнес, враховуючи, що цей резонансний злочин виявила та розкрила саме внутрішня безпека, а слідство нині веде прокуратура? У прес-службі департаменту ВБ пояснюють: казати про це ще зарано, питання саме відпрацьовується…

Реклама наркоти не зникає з вулиць Вінниці. Так, нею знову розмалювали будинки у самому центрі міста. Вони є на всіх вулицях, де розміщені навчальні заклади. Так само, як навесні та влітку. Люди замальовували написи, втім, їх знову відновлювали. І ось ситуація повторюється. У прокуратурі констатують: вінницькі правоохоронці мають активніше боротись із наркозлочинністю…

– Це питання перебуває на контролі керівництва прокуратури області та постійно обговорюється на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області. Але, на мою думку, робота у боротьбі з даним видом злочинів управління протидії наркозлочинності ГУНП у Вінницькій області, на яке безпосередньо покладено обов’язки щодо виявлення та розкриття цих злочинів, потребує суттєвого покращення, — зазначив Ярослав Карлащук.

У прес-службі обласної поліції інформацію про новий вал наркореклами, що знову захлиснув Вінницю, передали оперативним підрозділам. Лише на підсумковій колегії за 2018 рік генерал Юрій Педос коротко прозвітував про «…задокументованих 209 фактів збуту наркотичних речовин, викриття 25 нарколабораторій і 30 правопорушень, що пов’язані з організацією та утриманням наркопритонів…»

Тим часом, депутати Вінницької облради на останньому засіданні офіційно вручили представникам вінницької поліції численні фотофакти розмальованої наркосайтами Вінниці та запитали прямо: чим займається профільне управління, якщо допустило таке.