Під кінець року нарешті поставлено крапку у судовому марафоні, котрий тривав більше двох років.

Суддю Вінницького районного суду Миколу Мотрука засудили до покарання у виді 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати посаду судді строком на 3 роки. Кілька днів тому Вінницький апеляційний суд залишив без змін вирок Вінницького міського суду від 13 серпня 2016 року.

Свою вину засуджений суддя так і не визнав. Втім, у правоохоронців назбиралося чимало доказів його не зовсім законної діяльності. Історія, прямо скажемо, «з бородою», бо тягнеться ще й 2012 року, коли Микола Мотрук вершив правосуддя в Іллінецькому районному суді. За ним довго спостерігали спецслужби, отримавши інформацію, що служитель Феміди вимагав гроші від несумлінних водіїв, котрі дозволяли собі сідати за кермо «напідпитку». Від одного такого він вимагав та отримав 5 тисяч гривень. Таким чином водій «купив» рішення, яким його не позбавили права керувати транспортним засобом упродовж 3 років.

Нечистому на руку судді оголосили звинувачення за статтями про службове підроблення, та отримання неправомірної винагороди. Але поки тривало судове розслідування і вирок не набрав законної сили, підозрюваного суддю… перевели до Вінницького районного суду. Згодом він став одним з 19 суддів місцевих та апеляційних судів, котрі не склали іспиту. Через це їх визнано такими, що не відповідають займаній посаді і не допустили до співбесід у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України.