Валентина належить до сільської інтелігенції — поштарка. Має майже дорослу доньку, котра ніде не вчиться і не працює, і маму після інсульту. Чоловік вже давно на заробітках у Польщі. Родина живе небагато, ледь кінці з кінцями зводить. А кілька днів тому їм відмовили у субсидії, а рахунок за комунальні послуги сягнув кількох тисяч гривень. І як тепер пережити зиму — ці люди не знають…

Таких історій у редакційній пошті різко побільшало. Так само, як і черг до відділів субсидій у районних центрах.

У Могилів-Подільській райдержадміністрації коридори заполонили люди, котрих позбавили субсидій.

Заступник голови РДА Сергій Григоренко розповідає:

«Є новий порядок нарахування субсидій. Ми могли б просто відмовити людям у субсидії, і все. Але ми хочемо їм допомогти. Тому викликали їх на комісію, щоб разом подумати, як вирішити проблему. Бо якщо неправильно призначити субсидію, то потім з людини вирахують ці гроші. І вже такі випадки у нашому районі були.

Ситуації трапляються різні. За 9 місяців цього року тільки по Могилів-Подільському району виплачено 56 мільйонів субсидій. Є чітко визначені умови: той, хто отримує субсидію — має працювати або перебувати на обліку у центрі зайнятості. Тому на комісії у нас є представник центру зайнятості, і ми все робимо, як слід».

У Літині на отримання субсидій надійшло 4734 заяви. Але субсидію отримали не всі.

– Відмовили 7,5 відсоткам, — розповідає заступник голови райдержадміністрації Валентина Захаревич. — Прибутки зросли, ось у людей і не вийшла субсидія. Чимало є таких, у кого родичі працюють за кордоном і не мають відповідних документів. Є й зовсім складні випадки, котрі ми розглядаємо комісійно, де враховуємо усі обставини. А ще надійшло у нас 1256 заяв на відшкодування за тверде паливо і скраплений газ. Люди отримали свої гроші.

У Мурованокуриловецькому районі субсидії призначаються на придбання скрапленого газу, твердого палива та на житлово-комунальні послуги. Це там, де є електроопалення.

«У районі немає централізованого опалення та природного газу, — розповідає голова Мурованокуриловецької РДА Сергій Ладан. — Такі субсидії призначено 3839 сім’ям на суму більше 11 мільйонів гривень. Субсидію на електроопалення призначили 730 сім’ям. На оплату комунальних послуг виділено майже 17 мільйонів гривень. Якщо й відмовлялося людям у субсидії, то робили це цілком обгрунтовано».

Як повідомили в головному управлінні статистики Вінницької області, у січні–серпні 2018 р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулось 206,5 тис. домогосподарств. Це на 35,2% менше, ніж минулого року. Призначено субсидії 148,0 тис. домогосподарств. Кількість субсидіантів проти минулого року зменшилася майже удвічі. Сума субсидій, призначених домогосподарствам, становила 44,2 млн грн. — це майже утричі менше. Заборгованість бюджетів за субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг перед організаціями, що надають домогосподарствам житлово-комунальні послуги, вже на кінець серпня 2018 року сягнула 355,8 млн грн. Підозрюємо, що свіжіші цифри вражатимуть більше.

Тим часом міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що тільки у першому півріччі 2018 року українцям було нараховано надлишкові субсидії, сума яких склала п’ять мільярдів гривень.