Оновлено: 4 січня журналісти подали заяви у Вишенське ВП ГУНП у Вінницькій області. Журналістів приймав заступник начальника Вишенського ВП, начальник слідчого відділу Сергій Лунга. Заяви офіційно зареєстровані у черговій оперативній частині.

Вони поїхали туди висвітлювати анонсований у  зустріч трьох Митрополитів РПЦУ ( УПЦ МП) Вінниччини Іонафана, Варсонофія, Агапіта.

Як зазначалось на сайті Вінницької єпархії   УПЦ МП 4 січня  мала відбутись координаційна рада архиєреїв трьох єпархій Тульчинської і Брацлавської (Іонафан), Могилів-Подільської і Шаргородської  (Агапіт) та Вінницької та Барської ( Варсонофій). Анонсувалось і місце проведення — Храм Стрітення на Електромережі. Туди і поїхали наші журналісти, щоб об’єктивно та неупереджено висвітлити події, показати точку зору присутніх священнослужителів. Однак  агресивно налаштована охорона  їх на  зустріч не пустила.

Ось що повідомляє наш кореспондент  Ірина Зонова:

– Ми під’їхали, відрекомендувались журналістами. Однак охоронці храму в нього нас не пустили. Фотокореспондента Сергія Хіміча, який знімав під відкритим небом, у дворі храму тих священників, що приїхали на собор, войовничий  охоронець сильно штовхав у шию, плечі, по всьому тілу, лаявся, ображав, принижував. Намагався  вирвати з рук і пошкодити дорогу фото- та відеоапаратуру. Біля нього стіною стали ще кілька людей, перегородили дорогу до храму, кричали: “Вас не запрошували, ідіть геть!”.  Ніхто із священників, які це бачили,  не заступився.  Ми викликали поліцію.  Зараз даємо свідчення. Я на відео та фото зафіксувала фото нападників.

Вже після приїзду поліції до нас вийшов клірик Стрітенського храму ієрей Олександр Тригуба і повідомив, що о 12. 30 буде прес-конференція,  де повідомлять результати зібрання.

– На соборі ми вислухаємо думки священників, монахів, всіх присутніх, проголосуємо і приймемо рішення, – сказав ієрей Олександр Тригуба. – Наголошую, що 15 грудня під час всеукраїнського собору за участю Президента Порошенка преса теж була відсутня.

Від редакції: Ми вимагаємо у правоохоронних органів належним чином розслідувати порушення законних прав щодо професійної діяльності наших журналістів. А для так званих “братів во Христі”, що так оригінально продемонстрували любов “канонічних”, за яку вони пішли навіть на розкол,  всього лиш одну деталь: цими днями, а саме 2 січня, побитий  “по-християнськи” Сергій Хіміч похоронив батька….

Редколегія “ЗЗ-го”