Цього разу до конкурсу «Подільської радниці» приєднався цілий район! Бо на Бершадщині печуть дійсно смачні та ароматні короваї на весілля.

– Ця процедура не просто особлива, а й по-справжньому сакральна. Коровай – це символ початку молодої сім’ї, тому випікати коровай доручають у наших краях тим жінкам, у яких щасливе подружнє життя. Замішуючи тісто, майстрині висловлюють добрі побажання, думають про хороше, роботу супроводжують обрядовими піснями. Воду, в якій миють руки під час роботи, несуть людям, у яких ще є неодружені діти.

Нею скроплюють кім- нати, обливають юнаків та дівчат, щоб у майбутньому у них було щасливе подружнє життя, — розповіли нам краєзнавці із Бершадського району. – Однією з найвідоміших коровайниць є Валентина Подборська із Сумівки. Часто мати для своєї родини випікала хліб, пиріжки, калачі. Запах свіжовипеченого хліба супроводжував майстриню ще з дитинства. Тож не дивно, що Валя і сама потроху вчилась цій справі. Вже заміжньою спробувала спекти для родини великий коровай, і він вдався надзвичайно добрим, запашним. Так і стало це улюбленим заняттям Валентини Василівни, яка нині очолює будинок культури. Вона зі своїми триярусними короваями — неодмінна учасниця усіх районних та багатьох обласних і навіть всеукраїнських  свят.

А ось Фрасина Сторожук із Голдашівки теж славиться смачною випічкою. Весільний хліб вона випікає в печі, а прикрашає зверху квітами та колосками, аби життя пари було гарним й у достатку. Людмила Демчук із Війтівки опанувала це мистецтво ще з малих літ. Вивчилась у Бершадському професійному ліцеї за спеціальністю «Кухар-кондитер». Вміння готувати коровай дівчина перейняла від бабусі. Весь процес займає цілий день – спочатку потрібно правильно організувати час, замісити тісто, обов’язково прочитати молитву. Після закладання тіста в піч, за словами майстрині, потрібно стояти, доки воно «не прихватиться», бо якщо сісти, то може сісти і тісто. А найголовніша порада: щоб коровай удався, в нього потрібно вкласти душу.

Віталіна Володимирова