Коли більшовики у березні 1917-го усунули з посади Миколу Васильовича Оводова, міського голову Вінниці (у період 1899-1917 р.р.), — його життя різко змінилось.

З дружиною Єлизаветою і сином Миколою він переїхав до Одеси, жив по вул. Комінтерна у комунальній квартирі з 13-ма (!) пожильцями. Працював скромним лікарем санчастини станції «Одеса-порт». Щодня ходив на роботу повз знаменитого дюка, а потім вниз Потьомкінськими сходами. Помер у 1941-му, був похований на Другому християнському кладовищі Одеси. За десятиліття його могила загубилась у заростях кущів і дерев…

У процесі зйомок фільму «Видатні люди Вінниччини: Микола Оводов» його автори провели велику пошукову роботу як у Вінниці, так і в Одесі.

– У Держархіві Одеської області були виявлені дані про смерть Миколи Оводова 29 березня 1941 р. у віці 77 років від бронхопневмонії згідно з записом Одеського ЗАГСу за 1941 рік, — розповів Олександр Федоришин, директор Центру історії Вінниці. — Велика вдячність одеським колегам, які допомогли знайти точні документальні відомості про життя Миколи Васильовича у Південній Пальмірі та про його смерть. Наші пошуки увінчались успіхом, і ми зуміли знайти справжнє місце поховання Миколи Оводова.

– Те, що у повітової Вінниці з’явився такий очільник, як Оводов, — це рідкісна удача, — відзначив Степан Желясков, заступник начальника відділу інформації одеського Держархіву. — Його діяльність сміливо можна порівняти з діяльністю Одеського міського голови Григорія Маразлі. Шана і повага таким людям!

– Є відповідне прохання міського голови Вінниці до керівництва Одеси про облагородження могили Миколи Оводова та внесення його поховання до реєстру пам’яток історії місцевого значення у Одесі, — додав Василь Медяний, режисер фільму. — А Вінницька міська рада, в свою чергу, висловила бажання упорядкувати місце поховання Миколи Оводова у 2019-му році.

Роль Миколи Оводова в історії нашого міста важко перебільшити (див. сайт www.33kanal.com). Його ім’ям названа гарна вулиця (колишня Козицького), яка пролягла у центрі міста від Бугу до Бугу.

– Зняти серію фільмів про наших видатних земляків — це дуже плодотворна ідея! Сподіваємось, що фільм про Миколу Оводова покажуть на наших міських телеканалах! — кажуть вінничани.