Італієць Джакомо Казанова (1725-1798) був би здивований, якби дізнався, що його пам’ятають насамперед як легендарного коханця.

Адже він пишався своїм інтелектом, був віолончелістом, солдатом, алхіміком, цілителем, письменником, драматургом і бібліотекарем, а в юності готувався стати священиком. Своє яскраве життя він провів далеко від рідної Венеції — у Парижі та Санкт-Петербурзі, Лондоні та Празі, Дрездені, Відні, Львові, Амстердамі і Стамбулі. Він то багатшав, то біднішав, заснував державну лотерею, написав 42 книги, п’єси, вірші. Залишив після себе філософські і математичні трактати, календарні зчислення, юридичні праці та роботи з геометрії. Він перевів «Іліаду» Гомера на італійську мову, а ще був відомим гурманом.

Його міжнародна слава прийшла посмертно і завдяки одній-єдиній книзі — «Історії мого життя». «Я любив, і мене любили, у мене було хороше здоров’я, багато грошей, і я витратив їх, я був щасливий. Я сміюсь над моралістами, які говорять, що справжнього щастя на землі немає. Саме слова «на землі» викликають у мене сміх, нібито воно може бути де-небудь ще! Чотири п’ятих насолоди полягали для мене в тому, щоб дати щастя жінці. Я любив жінок до божевілля, але завжди цінував свободу!» — зізнається він у своїй сповіді. У ній Джакомо згадує про 132-х своїх коханок. Їх було набагато більше, але скільки – вже не скаже ніхто.

Щоб постійно тримати себе у формі, Джакомо Казанова дотримувався спеціальної дієти. Наприклад, цінував м’ясо фазанів, сир рокфор, волоські горіхи, сирі яйця, паштети з гребінців півнів, гусячої печінки. А ще любив камбалу, варену скумбрію і знамениті супи із раків і ластівчиних гнізд. Втім, на перше місце він ставив часник, шпинат, ківі і чорний шоколад, які, на його думку, найбільше посилювали насолоду «в обіймах Венери». Ще одним рецептом Казанови і досі користуються балерини. Щоб мати чудову шкіру обличчя, вони вмиваються… ранковою сечею.

Ірина КАРМАЗІНА