Цілком офіційно на сайті Вінницької єпархії УПЦ була анонсована координаційна рада (собор) митрополитів та архієреїв трьох єпархій: Тульчинської і Брацлавської (Іонафан), Могилів-Подільської і Шаргородської (Агапіт) та Вінницької та Барської (Варсонофій).

Анонсувались час і місце проведення — 4 січня, храм Стрітення Господнього на вул. Пирогова, 150а. Туди і поїхали наші журналісти, кореспондент і фотокореспондент, щоб об’єктивно та неупереджено висвітлити хід зібрання, показати точки зору священнослужителів, які з’їхались з усієї Вінницької області. Однак…

Непорозуміння виникли вже при вході до актової зали. «Без благословення настоятеля вам сюди не можна!» — категорично заявив охоронець. А настоятель знаходився саме у тій залі, куди нам не можна! Чекаємо-чекаємо на морозі… Фотокореспондент Сергій Хіміч під відкритим небом, у дворі храму час від часу робив знімки великих машин, що під’їжджали, і священиків, що збирались у дворі. Врешті, нам повідомили, що настоятель не дав благословення.

І тут непорозуміння миттєво переросли у відкритий конфлікт! Агресивно налаштований охоронець схопив Сергія Хіміча за комір і буквально стусанами випихав його з двору, сильно штовхав у шию, у плечі, по всьому тілу. Лаявся, ображав, принижував… Крім того, намагався вирвати з рук і пошкодити дорогу фото- та відеоапаратуру. Біля охоронця стіною стали ще кілька чоловіків, перегородили нам дорогу до храму, кричали: «Вас сюди не запрошували, ідіть геть!». Ніхто із священиків, які це бачили, не втрутився, не заступився.

Закон України «Про пресу і засоби масової інформації» дає право журналістам відвідувати будь-які громадські зібрання, тим більше такі, які мають широкий резонанс у суспільстві. Чому нам, журналістам, перешкоджали у законній професійній діяльності, виштовхували, намагались зламати апаратуру? Такі дії караються згідно зі ст. 171 ККУ (перешкоджання професійній діяльності журналістів), ст. 345-1 ККУ (погроза або насильство щодо журналіста) та ін. Чому священнослужителі 4 січня так ретельно ховались від людей, які моляться у церквах, вінчаються, хрестять своїх дітей, відспівують своїх рідних? Чому не хотіли, щоб люди почули слово правди? Врешті, ми викликали поліцію. На відео та фото зафіксували нападників.

Вже після приїзду поліцейських до нас вийшов клірик Стрітенського храму ієрей Олександр Тригуба і повідомив, що о 12. 30 буде прес-конференція, де повідомлять результати зібрання.

– Цей собор трьох єпархій УПЦ Вінниччини є внутрішньоцерковною справою. На ньому ми вислухаємо думки священників, монахів, всіх присутніх, проголосуємо і приймемо спільне рішення, — сказав ієрей Олександр Тригуба. — Хочу наголосити, що 15 грудня під час Всеукраїнського собору за участю Президента Порошенка преса теж була відсутня. Що стосується поведінки нашого охоронця, то він допустив помилку.

Фото Сергія ХІМІЧА