Добрий день, шановна редакціє!

Звертаються до Вас мешканці будинку №31, що по вулиці Шевченка м. Вінниці. Через популярну газету «33-й канал» ми хочемо розповісти про той безлад, який твориться із системою опалення в багатоквартирних будинках, а як результат, несправедливе нарахування оплати за спожите тепло.

Наш будинок підключений до мережі центрального опалення і оснащений загальнобудинковим лічильником обліку тепла з жовтня 2006 р. Із самого початку він проектувався і будувався під обігрів мережами центрального опалення. Вентиляція, обігрів місць загального користування (підвалу, сходових клітин, комор, підігрів даху і т. ін.), засоби безпеки, діаметр газових труб, розраховані на всі 80 квартир будинку.

Але , незважаючи на це, дозвільні органи міської ради м. Вінниці, без зобов’язань по додаткових платежах, за період з жовтня 2006 р. по вересень 2018 р. видали дозвіл 40-ка мешканцям квартир на встановлення індивідуального опалення, а це 50% від загальної кількості квартир. Тепер у будинку змішана система опалення, яка не дає можливості справедливо розподілити спожите тепло між квартирами, що залишились на центральному опаленні. Лічильник не може вирахувати скільки тепла використали квартири з центральним опаленням, а скільки квартири з індивідуальним від транзитних трубопроводів.

На індивідуальне опалення перейшли в основному 3-, 4- і 5-кімнатні квартири, загальна опалювальна площа яких складає 2722,4 кв.м., або 55,3% від загальної опалювальної площі будинку. На індивідуальному опаленні залишилась площа 2198,8 кв.м., або 44,7%. Тому і вийшли такі великі і не справедливі суми оплати за тепло для тих квартир, що на центральному опаленні.

В опалювальному сезоні 2017-2018 фактична вартість 1 м.кв. опалювальної площі склала від 45 до 59 грн. , що значно більше від затвердженого КП «Вінницяоблтеплоенерго» тарифу для будинків без лічильника тепла, який становить 31,59 грн. за 1 м. кв. Однокімнатна квартира платила від 1600 до 2069 грн. на місяць, двокімнатна – від 2247 до 2956, трикімнатна – від2831 до 3724 грн., чотирикімнатна – від 3177 до 4179 грн., п’ятикімнатна – від 4500 до 6000 грн. Навіть ті, хто отримував субсидію, не змогли оплатити такі великі і несправедливі суми і залишились з боргами. В цьому опалювальному сезоні за листопад однокімнатна квартира повинна заплатити за опалення 1210 грн., двокімнатна – 1729, трикімнатна – 2179, чотирикімнатна – 2456, п’ятикімнатна – 3526грн. Ми регулюємо подачу тепла на будинок. В листопаді задвижки в елеваторному вузлі були закриті на 90%. Що нас чекає, коли температура повітря знизиться до -15°С і потрібно буде повністю відкрити задвижки?

Щоб не було втрат тепла від транзитних трубопроводів центрального опалення в квартирах з індивідуальним опаленням, теплоізоляцію таких труб потрібно проводити пінопластом товщиною 140мм. Хто бачив в квартирах з індивідуальним опаленням, щоб вертикальні труби від підлоги до стелі були заізольовані пінопластом діаметром 280мм?

Постановою КМУ №1268 відЗІ.10.2007р. заборонено відключати окремі квартири багатоквартирного будинку від центрального опалення. Відключення можливе лише цілого багатоквартирного будинку при умові згоди всіх мешканців та тільки у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органами місцевого самоврядування схемою теплопостачання, відповідно до ЗУ «Про теплопостачання».

Свої незаконні дії міська рада підкріпила рішенням № 802 від 09.04.200 9р. «Про затвердження Порядку відключення споживачів від системи центрального опалення і гарячого водопостачання у м. Вінниця». Хоча вона продовжує видавати дозволи на відключення від мережі центрального опалення окремих квартир багатоповерхового будинку . Тільки такі дозволи видаються не власникам квартир, а приватним підприємцям, які будуть встановлювати індивідуальне опалення в їхніх квартирах.

Ніхто із дозвільних органів не подумав про те, що будинок розрахований на 80 газових плит і діаметр газових труб не передбачає підключення до них ще 40 газових котлів. У результаті, в період значного пониження температури повітря, тиск газу в трубах падає настільки, що малі конфорки не запалюються або гаснуть від різкого коливання повітря чи при відкритій кватирці. Це несе велику загрозу здоров’ю і життю людей і може призвести до руйнування будинку.

Труби для виведення продуктів згоряння від котлів індивідуального опалення виведені сусідам під вікно поверхом вище. Кватирку на кухні відкрити неможливо. Така проблема у всіх багатоквартирних будинків м. Вінниці, які підключені до мережі центрального опалення і частина квартир в яких переведена на індивідуальне опалення.

У Вінниці вже 95% багатоквартирних будинків оснащені загальнобудинковими лічильниками обліку тепла. Тепер мешканці цих будинків платять за тепло за себе і за сусіда , в квартирі якого індивідуальне опалення. Влада штучно, за допомогою лічильників обліку тепла і свого злочинного рішення про видачу дозволів на встановлення в окремих квартирах індивідуального опалення, підняла тарифи на тепло для квартир з центральним опаленням. Ніхто не подумав, що це одна із причин, чому ростуть борги за опалення, чому люди масово звертаються за субсидіями. В якій державі таке допускається? Таке може бути в тільки в Україні !!!

Наші неодноразові звернення до міської ради, до заступника голови облдержадміністрації, до КП «Вінницяоблтеплоенерго», яке подає тепло до нашого будинку, залишились без уваги. Приходять одні відписки. Всі ці наші ходіння на прийоми, очікування годинами під кабінетами посадовців закінчились тим, що в листопаді 2018 р. нараховано від 57 до 160 грн. у залежності від площі квартири.

Якою правовою базою користувалась влада, коли давала дозволи на встановлення індивідуального опалення в окремих квартирах будинків з центральним опаленням? Якою правовою базою користуються теплопостачальні організації, коли нехтують тим , що транзитні трубопроводи в квартирах з індивідуальним опаленням забудовані в стіну, не теплоізольовані, проведені теплі підлоги від центрального опалення? Хто за цим всім буде слідкувати? Невже пенсіонерка з сусідньої квартири ? Невже ОСББ має правову базу для нарахування оплати за спожите тепло від транзитних трубопроводів квартирами з індивідуальним опаленням ? Невжи в співвласників квартир буде право ходити по квартирах?

А можливо, Вінницькій міській раді потрібно було виконувати Постанову КМУ і не перетворювати в будинках центральну систему опалення в змішану? Тоді не було б усіх цих проблем. Тепер ці проблеми повинна вирішувати влада, яка їх створила. Тільки не потрібно їх вирішувати з застосуванням енергозберігаючих технологій. Наш будинок побудований з цегли, товщина стін 53 см, у всіх квартирах металопластикові вікна, на балконах металопластикові конструкції, вхідні двері в під’їздах оснащені домофоном. Немає потреби обклеювати такий будинок токсичним і пожежонебезпечним пінопластом, який є «бомбою сповільненої дії», яку наші пожежники не замічають. А от заходи з модернізації системи необхідно здійснювати. Але в мешканців будинку немає таких коштів. Це непосильні для нас фінансові вкладення. Тому надіємось, що справедливість відновиться і міська рада добросовісно виправить свої помилки.

Через газету звертаємось до прокуратури міста Вінниці з проханням захистити нас від протиправних дій Вінницької міської ради і інших причетних до цього організацій, провести розслідування всіх цих порушень і вжити відповідних заходів.

З повагою,
мешканці будинку № 31 по вул. Шевченка (підписи)