Уряд України затвердив постанову про надання житлових субсидій населенню в грошовій формі з 1 січня 2019 року. Але механізм цієї постанови на місцях ще остаточно не опрацьований. Отже, за даними Кабміну, монетизація субсидій буде проводитись у три етапи.

По-перше, з 1.01.19 у монетизації пільг і субсидій братимуть участь ті сім’ї, які звернуться за допомогою вперше. Гроші будуть надходити на їх персональний аккаунт в Ощадбанку. Банк буде розраховуватися за субсидіанта з постачальниками комунальних послуг та одразу інформувати SMS-повідомленням громадян про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку.

Наприклад, домогосподарству виділена субсидія на газ, тепло, воду, електроенергію у розмірі 1500 грн. А оплата за них становить 2 000 грн. Значить, 1500 грн. «Ощадбанк» перерахує постачальникам послуг і проінформує субсидіанта про те, що йому залишилося доплатити 500 грн.

По-друге, з 1.05.19 монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію або пільгу вже багато років, в тому числі користується допомогою в літній період.

По-третє, з 1.10.19 запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен одержувач житлової субсидії буде отримувати за результатами опалювального сезону готівкою все, що було зекономлено.

– Чи потрібно повторно подавати документи?

– Для оформлення субсидій у грошовій формі громадянам необхідно з 1.05.19 по-новому подавати заяву в органи Мінсоцполітики за місцем проживання, — повідомляє урядовий портал. — Реєстр одержувачів субсидій передадуть у Ощадбанк і постачальникам послуг — тепла, води, газу, електроенергії. В Ощадбанку відкриють єдиний рахунок, на який з держбюджету будуть надходити гроші на виплату субсидій. А вже банк буде їх перераховувати постачальникам послуг за їхніми заявками на підставі вищевказаних реєстрів.

Одержувачі субсидій живих грошей не побачать, вони, як і зараз, будуть зобов’язані сплатити лише свою частину нарахованої суми за ЖКП. Рахунок кожному Ощадбанк відкриє автоматично, без додаткового звернення до банку. Після всіх розрахунків на мобільник субсидіанта прийде SMS від Ощадбанку про оплату і можливу економію коштів. Накопичені кошти враховуються у субсидіанта в реєстрі.

– Чому тільки Ощадбанк?

– Він є державним уповноваженим банком по урядових програмах, має великий досвід співпраці з підприємствами паливно-енергетичного комплексу і володіє найбільшою мережею відділень — понад 3 200. Ніякої комісії від субсидіантів і пільговиків за обслуговування їхніх персональних облікових рахунків Ощадбанк брати не буде.

– Чому гроші не роздадуть відразу на руки?

– В Україні субсидію отримує майже половина українських сімей. Якщо відразу роздати такій кількості людей гроші на руки, є ризик гіперінфляції і різкого стрибка цін. Отримати накопичену суму, що залишиться після сплати комуналки протягом року, економні українці зможуть отримати у Ощадбанку готівкою.

Додаткові консультації можна буде отримати в контакт-центрі Ощадбанку за телефоном 0 800 210 800.