У новому році нашій планеті доведеться пройти коридором місячних і сонячних затемнень.

Вже у перший тиждень 2019 року Місяць проходив між Землею та Сонцем таким чином, що спричинив часткове сонячне затемнення, зазначає NASA. Втім, українці його не побачили, спостерігали за тим, як Сонце занурюється у пітьму тільки найпівнічніші регіони Азії. У Пекіні Місяць закрив Сонце на 20%, у Токіо – на 30 %, а у Владивостоці – на 37%. Про нього кажуть: «Так, як було — більше не буде». Затемнення відбувалося під сузір’ям Козерога, в час, коли там перебували Меркурій, Плутон і Сатурн, котрі з яскравою зіркою Вега утворюють магічний фактор Дива. Саме в цей час можуть змінюватися долі як окремих людей, так і цілих держав. Вега — могутня зірка. Комусь подарує можливість зробити наукове відкриття, комусь — щастя в подорожі. Плутон і Сатурн — серйозні планети. Плутон зажадає переоцінки цінностей і змусить змінитися. А Сатурну до вподоби трудоголіки, чесні і принципові люди. Ця планета іноді безжальна, але докладені зусилля будуть винагороджені.

А вже 21 січня на землян чекає одне з найбільш видовищних затемнень — «кривавий місяць». Наш супутник максимально наблизиться до Землі, через що здаватиметься більшим та яскравішим. До того ж, коли Земля та її супутник зійдуться в одній позиції, сонячне світло, що проникає через земну атмосферу, розфарбує Місяць у червоний колір. За явищем можна буде спостерігати у Північній та Південній Америці та у західних регіонах Європи та Африки.

6 травня ми побачимо метеоритний дощ Ета-Аквариди. Ета-Аквариди утворилися з пилу, що лишився від комети Halley, яка пролітала повз Землю у 1986 році. Відтоді вони з’являються у небі щороку. Цього року також очікується грандіозне шоу. За даними NASA, за два дні до метеоритного дощу буде молодий Місяць, і небо стане темнішим, завдяки чому люди зможуть неозброєним оком побачити неймовірне явище.

А 2 липня маємо пережити повне сонячне затемнення, за котрим можна буде спостерігати у Чилі, Аргентині та деяких регіонах США. 11 листопада відбудеться ще одне рідкісне астрономічне явище — проходження Меркурія між Землею і Сонцем, котре відбувається 13 разів на століття. Востаннє це відбулося у 2016 – тоді уперше за 10 років планету можна було побачити з Землі. Цьогоріч проходження триватиме понад 5 годин. Меркурій видаватиметься маленькою крапкою на тлі Сонця і усі охочі зможуть спостерігати за цим за допомогою телескопа.

Наприкінці року, 26 грудня, побачимо кільцеподібне сонячне затемнення. Цей унікальний вид сонячного затемнення виникає тоді, коли кутові розміри Місяця є меншими за кутові розміри Сонця.

У цілому серйозних попереджень на рахунок небезпечного впливу астрономічних феноменів на людський організм немає. При цьому все ж існують рекомендації для вагітних, літніх людей і тих, хто страждає на хронічні захворювання. У ці дні залишатися вдома, уникати нервових, фізичних навантажень і перевтоми. Це пов’язано з підвищеною електромагнітною й гравітаційною активністю, адже небесні тіла в ці дні діють в одному напрямку при сонячному затемненні і в протилежному при місячному. Наприклад, в дні суперповні через тяжіння Місяця людина важить на 1-2 грами менше, ніж зазвичай.

Соломія КАЛЮЖКО