У неділю 13 січня на Вінницьких Хуторах вирішували питання з ким буде громада –  з ПЦУ чи з РПЦ в Україні? Місцевий клуб, образно кажучи, “тріщав по швах”. Хуторяни згадували, що стільки людей не приходило навіть тоді, коли землю ділили.

-Сьогодні ми робимо вибір не тільки для себе, але й для дітей, онуків, правнуків. 27 років в Україні немає духовної єдності. Але недаремно кажуть, що та сім’я, що розділиться, не встоїть! Україна — це та ж родина! Помилитись ми не маємо права! Як ви вирішите, так і буде, а я залишаюсь разом з громадою!- закликав протоієрей Георгій, настоятель храму Георгія Побідоносця.

-Це історичний момент визначення для України! – додав протоієрей Анатолій із церкви лікарні ім. Ющенка. – Сьогодні вперше український народ отримує можливість утворення єдиної автокефальної церкви, рівної серед рівних, незалежної ні від кого, визнаної всім православним світом!

Але зала кипіла пристрастями. Хтось виступав “за”, хтось “проти”, лунали вигуки то “Ганьба!”, то “Слава!”… До спільної думки люди так і не дійшли. Після гарячих дискусій сільський голова Валерій Кравченко запропонував перенести зібрання на інший день. Громада погодилась.

– Все одно об’єднаємось, все одно буде одна церква, – перемовлялись люди, розходячись.