– У військовій частині 3008 Нацгвардії — епідемія кору. Хворих уже госпіталізують до райлікарень, бо у Вінниці вже нема місць. Чому про це мовчать? — повідомили до редакції читачі.

– Дійсно, перші хворі з’явились у частині 29 грудня минулого року. Троє військовослужбовців строкової служби. На кір офіційно захворів всього 21 боєць — 16 строковиків та п’ятеро контрактників. Серед хворих строковиків є й один боєць молодого поповнення з осіннього призову минулого року, — розповіли у прес-службі Західного територіального управління Нацгвардії України, якому підпорядкована в/ч. 3008 — 18 хворих лікують у інфекційних стаціонарах міської клінічної лікарні №1 м. Вінниці та центральної районної лікарні Хмільника — відповідно десять та вісім військових. Ще трьох лікують амбулаторно у Жмеринці та Тульчині.

У солдатів строкової служби є документи про щеплення. Документи офіційно надавав військовий комісаріат, коли призовники направлялись на службу. Але питання ефективності цієї вакцини — це вже не наша компетенція, а медиків. Основною причиною «НП» є високий рівень захворюваності на кір в Україні, Вінниці та Вінницькій області загалом і низький рівень імунізації проти кору. Можливо, бійці могли заразитись під час несення служби з охорони громадського порядку, у місцях масового скупчення людей тощо…

У Вінницькій МКЛ-1 підтвердили, що до них госпіталізували військових із високою температурою, сухим кашлем, болем у очах, сльозоточивістю. Після обстеження у них діагностували кір. Профільного медичного закладу для нацгвардійців у нашому регіоні немає. Тим часом військові, які лікуються у Хмільнику, вже видужують.

– Вісьмох пацієнтів госпіталізували до нас після Нового року. Спершу чотирьох, а далі решту хворих у стані середнього ступеня важкості. Вони перебувають у інфекційному відділенні, у спецпалатах — боксах, по двоє-троє осіб, — розповів головний лікар Хмільницької ЦРЛ Василь Залецький. — Стан усіх пацієнтів значно покращився. Тож поступово готуватимемо хлопців до виписки.

Вже відомо, що лазарет частини 3008 буквально заповнений ще кількома десятками хворих, які скаржаться на високу температуру й кашель. Якщо військовим погіршає, їх відразу госпіталізують. Тож епідемія набирає обертів?

– Дійсно, до медичної частини госпіталізували ще 26 солдатів-строковиків. Про кір не йдеться — у них діагностували бронхіти, гастрити, застуду. Усі вони захворіли не за одну добу, — пояснюють у прес-службі т/у. — Жодного хворого на кір у медичній частині немає. Нашим керівництвом та командуванням частини терміново вжиті заходи із протидії та профілактики захворювання — щеплення бійців, які контактували із хворими, дезінфекція казарм, провітрювання, кварцування приміщень та інш. Встановлено посилений медичний нагляд за особовим складом.

За даними ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України», станом на 11 січня на кір захворіли 307 осіб, із них 136 дорослих та 171 дитина. З початку року в області зареєстровані вже 524 випадки кору. Зокрема захворіли 288 дітей. Зі всіх хворих 70 % не були щеплені проти кору. Найбільше людей захворіли у Вінниці – 163, Вінницькому районі – 46, Барському – 35, Бершадському – 23, Шаргородському – 21, Липовецькому – 20, Козятинському – 19.

Анатолій МЕЛЬНИК,
Вікторія СНІГУР

Коли верстався номер газети, стало відомо про першу смерть від кору. Померла 8-місячна дівчинка. Оскільки за віком вона не підлягала вакцинації, лікарі стверджують, що інфікуватися вона могла від матері.