Незважаючи на те, що  взимку традиційно зростає кількість хворих на ГРВІ, в департаменті охорони здоров’я області стверджують:  епідемії немає. Головний спеціаліст з терапії та сімейної медицини Світлана Шведюк  розповіла:

– Протягом другого тижня нового року захворюваність у порівнянні із попереднім тижнем знизилась на 1,7 % і склала 569,9 випадку на 100 тис. населення при епідемічному порозі 824,5 випадку на 100 тис. населення. Загалом захворюваність була на 30,9 % нижчою епідемічного порогового рівня. До лікарів по допомогу з приводу ГРВІ звернулись 9138 громадян, серед яких половина (4619) дітей. 346 осіб, з яких 267 – діти, довелося госпіталізувати.

Найбільші рівні захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції реєструвались в Бершадському, Жмеринському та Чечельницькому районах. У ході лабораторних досліджень було підтверджено 15 випадків вірусу грипу А. На щастя, летальних випадків немає, хоча в Україні вже зареєстровано 7 смертей від грипу. Втім, про епідемію мова не йде, бо навіть в цілому в країні рівень захворюваності не дотягує до епідпорогу 18 відсотків.

Але якщо в області кількість захворювань невелика, то у Вінниці вона постійно зростає. Тому й не дивно, що на сайті міської ради вже з’явилася петиція про запровадження у школах міста карантину. Всі завмерли в очікуванні ще одних канікул. За три дні вона набрала  527 підписів і тепер чекає на розгляд.

А поки що фахівці радять своєчасно звертатися до лікарів. У грипу і застуди дуже схожі симптоми, щоправда, грип завжди починається раптово і людина навіть може точно вказати час, коли захворіла. І нежить та чхання для грипу нехарактерні. Визначити  грип чи застуду допоможуть тести, котрі можна придбати у муніципальних аптеках. Зелена смужка — грипу не виявлено, червона — грип типу А, і синя — грип типу Б. Єдиний дієвий спосіб вберегтися — щеплення. Цього року його зробили 5 тисяч вінничан.