Сорок років тому всього шість зубрів європейських завезли на Вінниччину з Волині. А зараз, за даними департаменту АПР Вінницької ОДА, тільки у Хмільницькому лісовому господарстві стадо зубрів складається із 95 особин.

Єгері Хмільницького лісгоспу забезпечують цих червонокнижних тварин охороною та кормами, згідно раціону й норм споживання, визначають чисельність тварин та місця їхнього перебування.

Переважна більшість зубрів Вінниччини мешкає на території трьох лісництв і прилеглих до них польових та лісових угідь області. В останні роки площа, де зазвичай перебуває стадо, становить близько 12 тис. га.

Щороку з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділяють кошти на підтримку, переважно на підгодівлю й догляд за стадом. Значний вклад у підгодівлю тварин вносять спонсори. Вінницька область стала гарним притулком для проживання та розмноження цих травоїдних гігантів, популяцію яких, після майже повного винищення,  відновили в штучних умовах та повернули у природне середовище.