Святкування 185 річниці народження класика української літератури, громадського діяча, великого патріота України, першого міського лікаря Ялти Степана Руданського (6.01.1834р.-3.05.1873р.) проходить у дні епохальних подій – отримання Томоса Єдиною Помісною автокефальною православною церквою України. Можна не сумніватися, що Степан Руданський, великий прихильник українського слова, рідної мови, мріяв про благодатні для рідного краю часи, коли богослужіння буде проводитись по-українськи. Боротьбу за свою національну церкву проводив ще 100 років тому видавець творів Степана Руданського, міністр віросповідань при Гетьманаті – Олександр Лотоцький. У передмові до книжки «Твори Степана Руданського» том 1, видавництво Дністер К.-Подільський, друкарня Св. Троїцького Братства, 1911 р., він називає твори «Наука», «Гей, бики!» перлами поезії, а «Повій, вітре…», і «Ой, з-за гори, із-за кручі» стали народними і дають повне право сказати, що ніхто з українських поетів після Шевченка не підносився до такого високого ступеня як Руданський.У своїй промові на сесії Всеукраїнського церковного Собору 12 листопада 1918 р. Лотоцький сказав, що в самостійній державі повинна бути і самостійна церква. «Ніякий уряд, що розуміє свої державні обов’язки, не може погодитися на те, що осередок церковної влади перебуває в іншій державі…».Збулося те, про що віками мріяли українці. В час, коли Російська федерація підступно вчинила агресію проти України і вже п’ятий рік поспіль веде неоголошену гібридну війну проти нашої держави, анексувала Крим, окупувала частину земель на сході, проводить збройні провокації на морі, коли в боротьбі з ворогами загинули тисячі кращих синів України, а п’ята колона агресора зсередини намагається нищити все українське, духовне – вкрай необхідне патріотичне виховання підростаючого покоління.

Президент Петро Порошенко наголошує, що Україна сильна не тільки зброєю, а головне, патріотичним духом, який виховується в школі. В перші роки незалежності України, у 8-му класі загальноосвітніх навчальних закладів вивчали такі патріотичні твори Степана Руданського, як «Наука», «Повій, вітре, на Вкраїну» та соціально-побутову співомовку «Добре торгувалось». На Великдень по українському радіо читався уривок твору С. Руданського «Бог на землі» (Дума п’ята).

У 2005 р., в розгул антиукраїнської істерії табачниківщини, з програми української літератури були вилучені «Наука», та «Повій, вітре, на Вкраїну». За поновлення їх вивчення в школі звертались до Верховної ради України, Кабінету Міністрів України в газетах «Літературна Україна» №33 від 29 серпня 2013 р. та «Кримська світлиця» №36 від 6 вересня 2013 р. та № 16 від 15.04.2016 р. – стаття під назвою «Повернемо Руданського в школу». У 2016 році був прийнятий Закон України «Про освіту», але нічого не змінилось. Твори «Наука», «Повій, вітре, на Вкраїну» не вивчаються. В шостому класі зараз вивчають «Добре торгувалось» та «Свиня свинею» – твори побутової тематики.

Враховуючи необхідність протистояти експансії ворожої нам ідеології «русского мира», треба повернути до програми української літератури високопатріотичні твори С. Руданського «Наука» та «Повій, вітре, на Вкраїну», яка вже стала народною, перекладена на 129 мов світу і є візитною карткою України, виконується на всіх заходах, присвячених вшануванню пам’яті Степана Руданського, а також долучити нові твори: «До України», «Гей, бики», «До дуба», «Гей, браття козаки, сідлайте – но коні»

На Великдень читати уривок з твору Степана Руданського «Бог на землі», або інші твори на релігійну тематику.

Олексій Боржковський,
лікар, лауреат Всеукраїнської премії
ім. С. Руданського, його правнучатий племінник.
м. Житомир