І хоч як намагалися напередодні Нового року заспокоїти у ПАТ «Вінницяобленерго» усіх споживачів, що жодної паніки не варто вчиняти, вона з кожним днем наростає.

Бо люди почали отримувати заявки на приєднання разом з незрозумілими рахунками за… жовтень, котрі нібито всі мають сплатити. Кому тепер платити і з чого б це раптом? І взагалі — що відбувається на енергоринку?

У своєму офіційному роз’ясненні «Вінницяобленерго» пояснює:

«У зв’язку з введенням в дію правил роздрібного ринку електроенергії споживачі мають укласти договори на розподіл та постачання електроенергії. Вам буде надіслано 2 примірники заяви-приєднання на розподіл з компанії ПАТ «Вінницяобленерго» та 2 примірники заяви-приєднання на постачання електроенергії з ТОВ «Енера Вінниця».

Просимо по одному примірнику кожної заяви залишати  у скриньці за адресою: вул.Пирогова,131».

Згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії», з 1 січня 2019 року послуги з розподілу та постачання електроенергії споживачам в Україні надаватимуть дві різні компанії: ПАТ «ВІННИЦЯОБЛЕНЕРГО» відповідатиме за розподіл електроенергії, а ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ» за її постачання до осель.

Ганна Пістружак, керівник новоствореного ТОВ «Енера Вінниця», вносить ясність у кілька незрозумілих моментів.

– Читачам не зрозуміло, чому в заявах на приєднання є рахунки за жовтень. Що з ними робити? І особливо тоді, коли жодних боргів за жовтень немає?

– Станом на 01 січня 2019 року жоден із побутових споживачів Вінницької області не мав заборгованості перед ТОВ «ЕНЕРА ВІННИЦЯ». Однак згідно з постановою НКРЕКП №312 постачальник універсальних послуг мав долучити до заяви приєднання до договору про постачання електричної енергії рахунок. Зазначений рахунок був додатковим шляхом приєднатися до договору на постачання. Тому нами було сформовано прогнозні рахунки на січень – за обсягами аналогічного періоду 2018 року. Ці рахунки були інформаційними, не були обов’язковими для оплати і додатково містили покази попередніх періодів. Фактичні нарахування Товариством розпочнуться з показів на 01 січня та будуть виставлені на початку лютого 2019 року у звичайному порядку. Відмінність буде лише в юридичній особі, що буде збирати кошти. Ось ці рахунки вже будуть обов’язковими до сплати.

Якщо споживач сплатив рахунок, що додавався до заяви-приєднання, кошти зараховані на особовий рахунок споживача як переплата попередніх періодів та будуть враховані у подальших розрахунках.

– Чи будемо ми платити дорожче за електроенергію? Бо відтепер послуги окремо «Енери» і обленерго.

– Якщо орієнтуватися на тарифи для юридичних споживачів, у січні було підвищення ціни орієнтовно на 7-8%. Повний тариф (розподіл та постачання електроенергії) 2 класу в грудні складав 2,85 грн./кВт/год. з ПДВ. У січні тариф для тих самих споживачів складе 3,06 грн./кВт/год. з ПДВ.

Тариф для населення регулюється державою, зокрема постановою НКРЕКП №220. Його величина станом на 01 січня залишалася незмінною.

– Коли споживачі зможуть самі обирати для себе постачальника електроенергії?

– Право самостійно обирати постачальника юридичні особи вже мають. Поки що єдиними постачальниками, обраними згідно з Законом «Про ринок електричної енергії», залишаються постачальник універсальних послуг та постачальник останньої надії.

Нагадаю, що постачальник універсальної послуги – це єдиний на території адміністративної одиниці (області) постачальник, що зобов’язаний надати електропостачання за затвердженим НКРЕКП тарифом побутовим, бюджетним та невеликим непобутовим споживачам.

Згідно з нормами Закону, побутові споживачі отримають можливість самостійно обирати постачальника з 01 липня 2020 року.

Варто нагадати, що 75 відсотків енергопостачальних компаній України належить росіянам. 18 із 24 обленерго України повністю або частково належать громадянам РФ. Обласні енергопостачальні компанії здійснюють розподіл енергії восьми об’єднаних енергетичних системах.

Ось такі справи. Фахівці стверджують, що після запуску нової моделі ринку кожен споживач отримає вагому перевагу в тому, що вона руйнує монополію обленерго, через яку потерпають всі. Це часті відключення від мережі, падіння напруги, псування побутової техніки та заводського обладнання. Та вся складність полягає в тому, що нормативна база, яка б регулювала роботу нового постачальника електроенергії в нових обставинах, ще не ухвалена. Але те, що енергоринок для кількох українських олігархів — золоте дно — річ очевидна. Про це свідчать хоча б офіційні зарплати керівників звичайних обласних енергопостачальних компаній, котрі сягають кількох сотень тисяч гривень за місяць. Не дивно, що такі статки дозволяють їм втілювати в життя багато своїх сміливих забаганок і купувати нерухомість за кордоном.

Ілона ВАЛЬТЕР