Демократичні сили визначилися з єдиним кандидатом у президенти. Ним став лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко. Висуненню Гриценка єдиним кандидатом був присвячений Форум демократичних сил, який відбувся 11 січня 2019 року у столиці. На ньому Анатолій Гриценко представив свою передвиборчу програму: «Чесний президент – служитиме людям!»

Простора зала київського виставкового центру, у якій і проходив форум, ледь вміщувала всіх охочих подивитися на висунення Анатолія Гриценка на президентський пост.

Серед присутніх – партійці «Громадянської позиції» та сил, що впродовж останніх місяців заявили про об’єднання з командою Гриценка перед президентськими та парламентськими виборами: Громадянського руху «Хвиля» Віктора Чумака, «Громадського руху «Рідна країна» Миколи Томенка, «Європейської партії України» Миколи Катеринчука та «Альтернативи» Єгора Фірсова.

Демократичні сили повинні об’єднатися заради країни

У єдності – сила. Тому час заради майбутнього відкинути власні амбіції і гуртуватися навколо єдиного кандидата. Ця думка стала лейтмотивом виступу народного депутата Мустафи Найєма.

«У нас є червона межа – це роз’єднаність. Досвід наш історичний довів, що саме роз’єднаність та компроміси призвели до того, що вже друге покоління так чи інакше має просити дозволу на те, щоб обирати тих, кого вони бажають обирати – чесних, правильних і принципових людей. І цю межу ми зараз маємо перетнути… Є три кандидати, які мають об’єднати свої зусилля. Пан Гриценко має най­більший рейтинг. Є Андрій Садовий, який точно дивиться наш форум, спостерігає. Так само як спостерігає кандидат, який ще думає над участю у виборах – пан Вакарчук. Я дуже хочу, щоб на цих виборах ми перетнули межу роз’єднання, щоб був один кандидат, який об’єднає всі зусилля. І я закликаю всіх трьох кандидатів сісти за стіл. Дайте нам шанс проголосувати за одного!» — заявив Найєм, побажавши Гриценкові сил та натхнення об’єднати всі здорові демократичні сили.

Учасник АТО: Гриценко врятував наших бійців у 2014-му

Максимально емоційним виявився виступ голови громадської організації «Всеукраїнський союз учасників АТО», партійця «Громадянської позиції» Олександра Кралюка. Він пояснив, чому військові — за Гриценка, якому часто дорікають неучастю в АТО. За словами Кралюка, боронити державу можна, не тільки сидячи в окопах. На підтвердження своїх слів він розповів, як Гриценко врятував від смерті цілу роту добровольців.

«Анатолій Степанович, ви пам’ятаєте 2014 рік, серпень, селище Хрящувате? Там тримала оборону друга рота 24 батальйону. Не було зв’язку. Ми змогли додзвонитись тільки до Гриценка. Слухайте, члени ТСК, які кажуть, що Гриценко не воював! Ці хлопці були виведені з оточення під Хрящуватим завдяки тому, що ми додзвонились до Анатолія Степановича! Я впевнений, що у кожного воїна, який тут присутній, така сама історія. І кожен з тих, хто на передовій, розуміє: саме таких людей сьогодні треба ставити до керма. Не боятись, не думати про те, що ми знову помиляємось, тому що історія дає шанс – отримати нову країну», — зазначив ветеран.

Чесний президент – служитиме людям!

Сам Анатолій Гриценко свій виступ розпочав з подяки за виявлену йому довіру і констатації тієї величезної відповідальності, яку він відчуває перед тими, хто його підтримує і перед країною в цілому. Далі перейшов до програми з назвою «Чесний президент – служитиме людям!», з якою йде в президенти – і за якою планує кардинально змінювати країну.

Він зазначив: зміни розпочинатиме з себе, аби дати приклад іншим. Зокрема зітне піраміду корупції, що проникає у найвищі владні кабінети, зупинить практику заробляння на війні і віджимання в інтересах президента чужого бізнесу, наповнить слова «Гарант Конституції» реальним змістом. А щоб ні в кого не було спокуси повернути попередні практики — ініціює нарешті ухвалення дієвого закону про імпічмент.

Він обіцяє піти війною на олігархів як клас і повернути тих, хто нині паразитує на тілі держави, у рамки закону та рівні з іншими можливості ведення бізнесу, або їм доведеться покинути Україну, а їхнє майно буде націоналізовано.

Захист чесного бізнесу взагалі є важливою частиною програми Гриценка. Він збирається забезпечити рівні умови для всіх, привести до ладу податкове і митне законодавство, посилити відповідальність за рейдерство, знищити можливості для силових структур втручатися в економічну діяльність, забезпечити державну підтримку і адекватне кредитування для аграріїв і створити умови для притоку інвестицій в Україну.

Тільки сильна Україна може повернути окуповані території

Окрема увага – поверненню миру в Україну. Гриценко запевняє: за 5 років каденції поверне Донбас на українських умовах, з використанням дипломатичних, економічних, військових механізмів. І наполягає: ні шантаж, ні підкуп не зможуть змусити його відмовитися від Криму та українських громадян, що живуть на півострові. Свою зовнішню політику обіцяє зосередити на економічних питаннях та питаннях повернення миру на нашу землю і українців, що перебувають у полоні та російських в’язницях – додому. І утвердженню України як суб’єкта міжнародної політики, а не об’єкта, як це часто є зараз.

Аби забезпечити гідне життя людям, достатньо одного президентського терміну

Анонсував Гриценко також комплекс рішучих дій по боротьбі з корупцією. Відучати чиновників красти і брати хабарі він планує впровадженням системи стимулів і покарань. І кожен з них знатиме: у будь-який момент його можуть відправити на поліграф чи спровокувати на хабар. Не встояв перед спокусою – отримав суттєвий тюремний строк, заборону займати державні посади довічно і конфіскацію майна родини. Те саме стосуватиметься і суддів.

Але найголовніше, на думку Гриценка – повернути людям віру – і у державу, і у власні сили. Громадяни отримають можливість реалізувати себе вдома, гідні зарплати (середню зарплатню у розмірі 700 євро Гриценко вбачає реальною найближчим часом), соцвиплати і пенсії. Це стимулює розвиток країни і зупинить трудову міграцію, яка вже набула катастрофічних масштабів. Головна мета – повернути людям безпеку, справедливість і мир.

«Вже 28 років нам говорять, що в України є шанс і надія. Надії мають справджуватися, і не колись, не для наступних поколінь, а тут і зараз. Я впевнений, що всі ті завдання, які в програмі, ми спроможні виконати за 5 років. І тому зараз офіційно заявляю: мені достатньо одного президентського терміну», — заявив Анатолій Гриценко.

Він запевнив: готовий гідно пройти всі випробування передвиборчих перегонів, перемогти – і змінити країну на краще. Зволікати і танцювати на граблях часу вже не лишилося. Час діяти.

За матеріалами видання
«Обозреватель»