Читаючи повідомлення про тисячі захворілих на кір українців та сімнадцяту смерть від цієї хвороби в центрі Європи в 21 столітті, черговий раз ловиш себе на думці: скільки ще повинно померти людей (дітей!), щоб, так званий, «пересічний громадянин» перестав сліпо довіряти всій «цікавій» інформації, а намагався осмислювати її. Адже будь-яку інформацію можна перевірити, а довіряти краще не емоціям, а цифрам та фактам. Особливо, коли це стосується власного здоров’я чи здоров’я своїх дітей.

Це в повній мірі стосується тієї антищеплювальної кампанії, яку з різних, зовсім не альтруїстичних, причин було розгорнуто в свій час в засобах масової інформації. Це, зокрема, призвело до того, що у 2016 році Україна опинилася серед 8 країн (Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея, Нігерія, Сомалі, Південний Судан, Сирія) з найнижчим в світі, менше 50% немовлят, рівнем охоплення імунізацією проти кашлюку, дифтерії та правця. А сьогодні ми маємо ще 2 незаперечних факти: в Україні, при найнижчому в Європі показнику охоплення населення щепленнями проти кору, рівень захворюваності на кір – найвищий. Нажаль, ми є «лідерами» саме в цьому.

Декілька фактів про кір.

Кір — дуже заразний:

  • 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована особа, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.
  • Вірус кору поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів.
  • Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 год.
  • Інфікована людина може передавати вірус ще за 3-5 днів до і за 5 днів після появи у неї висипу.

Кір — дуже небезпечний:

  • Через розвиток ускладнень може призвести навіть до смерті.
  • Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, діарея, енцефаліт.
  • За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень.
  • Особливо вразливі діти віком до п’яти років, вагітні жінки, дорослі та діти з бронхіальною астмою, цукровим діабетом та іншими хронічними захворюваннями.

Спеціального лікування від кору немає.

Найкращий захист — вакцинація. Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до Календаря щеплень, зверніться по консультацію до лікаря, якому Ви довіряєте.

Про те, що кір – це не лише дуже заразне, але й дуже небезпечне, через можливі ускладнення, вірусне захворювання, сьогодні знають, мабуть, уже всі. Сподіваюся, що так само всі знають і те, що єдиним захистом від поширення кору в суспільстві є «колективний імунітет», тобто охоплення вакцинацією не менше 95% всього населення.

Захист від кору потрібний, якщо:

  • Дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК (вакцина проти кору, паротиту, краснухи).
  • Дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу.
  • Дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК.
  • Ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист.
  • Дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.
  • Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень або добре пам’ятаєте, що документ оформили без щеплення. Вірус читати не вміє, а імунітет на чорнило не виробляється.
  • Підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір та не отримували щеплень від кору.

Ризики відмови від вакцинації

Якщо невакцинована дитина заразиться і перехворіє на кір, у неї, певна річ, сформується природний імунітет проти цього захворювання. Однак кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті. Хворі на кір довго залишаються заразними, їх потрібно ізолювати на тривалий час.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні дії, проте ризик ускладнень після кору незрівнянно вищий, аніж ризик проявів після щеплення. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 захворіває на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою імовірністю, ніж один раз на мільйон.

Вінницьке міське управління Держпродспоживслужби радить:

якщо сьогодні ваш лікар запропонує вам вакцинацію, чи ваша дитина прийде зі школи з листом про згоду на вакцинацію, чи ваші друзі/колеги/знайомі запитають Вашу думку про доцільність вакцинації, в т.ч. й проти кору, Ви, перш, ніж відмовитись, спочатку добре подумайте, і лише потім приймайте зважене рішення.

Відмовившись від вакцинації,

Ви ризикуєте здоров’ям і життям не лише своєї дитини, а всіх оточуючих.

Кульбака Л. Д.
Головний спеціаліст відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Вінницького міського
управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області